Tonttujen alkukoti on Roomassa

Mistä tontut ovat peräisin?

Tontut liittyvät jouluun, mutta mistä hahmot ovat peräisin? Onko Pohjolassa ollut tonttujen lisäksi muita yliluonnollisia olentoja?

perjantai 20. marraskuuta 2015

Pohjoismaisen kansanperinteen tonttujen on tulkittu olevan roomalaisen taruston laarien (latinaksi lares familiares) sukuisia uskomusolentoja.

Roomalaisiin tapoihin kuului kunnioittaa kotipiirin suojelijoita. Usein asunnon keskeistä tilaa, atriumia, koristivatkin niitä esittävät kuvat tai patsaat. Niitä voitiin myös säilyttää eräänlaisessa alttarikaapissa, larariumissa. Kotia ja sen asukkaita suojeleviksi yliluonnollisiksi olennoiksi käsitettyjä laareja palvottiin jumalina ja lepyteltiin erilaisilla uhrilahjoilla.

Yleisesti pelättiin, että vihastuksissaan laari aiheuttaa onnettomuuksia ja pahimmassa tapauksessa tappaa.

Kodin suojelijasta tontuksi

Kun Rooman valtakunta laajeni, antiikin uskonnolliset käsitykset levisivät myös ydinalueen ulkopuolelle. Silloin taikauskoiset pohjoisgermaanitkin saivat niistä vaikutteita.

Skandinaavisessa kansanperinteessä ne ilmenivät tonttu-uskona. Siihen kuului eri suojelushenkiä, kuten koti-, navetta-, riihi-, aitta- ja metsätonttuja. Joulutontut ovat nuorempaa perua.

Ensimmäisenä näitä piippolakkipäisiä pikkuihmisiä kuvasi tanskalainen taidemaalari Constantin Hansen vuonna 1836.

Tontut olivat kuin noidat, sekä ystäviä että vihollisia

Noidat saattoivat tonttujen tavoin olla varsin hyödyllisiä apureita. Joka tapauksessa niiden kanssa kannatti pysyä hyvissä väleissä. Lue lisää noidista tästä:

Tontut ja muut

Taikauskoinen kansanperinne säilyi senkin jälkeen, kun kristinusko oli levinnyt Pohjolaan.

PEIKKO käsitettiin tavallisesti rumaksi ja pahaksi ihmismäiseksi henkiolennoksi, joka saattoi esimerkiksi kaapata lapsia. Vuorenpeikot muistuttivat jättiläisiä.

NÄKKI oli joen, lähteen, lammikon tai kaivon ilkeä henki tai vartija, mutta Vetehinen voitiin käsittää myös hyväksi. Muita vedenhenkiä olivat Ahti, Vellamo ja Iku-Turso.

KEIJUT olivat siroja naispuolisia luonnon haltioita. Ne, kuten suomalaisuskomuksissa esiintyvä metsänneito, olivat edestä ihastuttavia mutta takaa onttoja. Samantapaisiin olentoihin kuuluivat myös mm. ilman immet.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: