nb_u15 Spotify

Apple valmis haastamaan Spotifyn

Kvanttihyppy laajakaistanopeuksissa on tasoittanut tietä sopimuspohjaisille suoratoistopalveluille, kuten Spotifylle ja Netflixille. Nyt myös Apple ja muut toimijat ovat valmiita kokeilemaan onneaan.

torstai 9. huhtikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Elokuvat, tv-ohjelmat ja tietysti myös musiikki virtaavat nykyisin matkapuhelimiin ykkösinä ja nollina. Siitä kiitos kuuluu eritoten ruotsalaiselle Spotify-palvelulle.

Suoratoistotekniikka, jolla käyttäjät voivat tilata filmejä ja kuunnella musiikkia suoraan verkosta, on peitonnut dvd- ja cd-levyt ja latauspalvelut.

Apple mielii mukaan

Nyt muun muassa elektroniikkajätti Apple on valmis karkottamaan Spotifyn musiikinrakastajien iPhoneista antamalla nostetta yhdysvaltalaisten omalle Beats-palvelulle.

Beatsin on kehittänyt muusikko ja tuottaja Dr. Dre, ja asiantuntija-arvioiden mukaan palvelu liitetään lähitulevaisuudessa osaksi Applen iOS-käyttöjärjestelmää.

Lue lisää langattomasta tekniikasta

Repliikit ja säkeet muuttuvat dataksi

Teknisesti suoratoistossa on kyse datavirran lähettämisestä palvelimelta joko kaapeleita ja johtoja tai radioaaltoja pitkin dekooderiin, joka muuntaa ja toistaa dataa. Dekooderi voi olla laite, sovellus tai verkkoselaimen laajennus.

Dekooderi – tai mediasoitin – hakee ja muuntaa tarkoituksella dataa hieman nopeammin kuin se toistaa musiikkia tai filmiä.

Tiedot tallennetaan väliaikaisesti niin sanottuun puskurimuistiin, joka takaa, ettei toisto keskeydy, vaikka datavirta jostain syystä välillä hidastuisi.

Tekniset edistysaskeleet tukevat suoratoiston menestymistä

Etenkin elokuvat ja tv-ohjelmat sisältävät hyvin paljon dataa, ja vasta joitakin vuosia sitten tuli mahdolliseksi teräväpiirtotasoisen Hollywood-filmin katsominen tavallisella tietokoneella. Aiemmin katsojien modeemit eivät yksinkertaisesti pystyneet siirtämään dataa kyllin nopeasti.

Vuonna 1986 käyttöön tullut 64 kilotavun modeemi siirsi 64?000 bittiä sekunnissa johtoja pitkin. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että nykyiset 4G-puhelimet pystyvät pian hakemaan langattomasti 1?000?000?000 bittiä sekunnissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: