Handshake

Mistä on peräisin tapa tervehtiä kättelemällä?

Mitä kättelemisellä halutaan kertoa toisille ihmisille?

maanantai 18. tammikuuta 2010

Kättely on merkki luottamuksesta ja hyvistä aikeista. Joidenkin käsitysten mukaan se juontuu tavasta osoittaa, että kättelijä ei kanna asetta. Tervehtimisen lisäksi kättelemällä usein hyvästellään, esittäydytään vieraille ihmisille tai vahvistetaan sopimus tai esimerkiksi urheiluottelun lopputulos.

Nykyisen sikainfluenssaepidemian aikaan palveluammateissa toimivia on kehotettu tartuntavaaran vuoksi välttämään kättelyä, mutta yleensä kättelystä kieltäytymistä pidetään epäkohteliaana. Tosin joissakin islamilaisissa yhteisöissä vastakkaisten sukupuolten edustajat eivät kättele vaan tervehtiminen tapahtuu nyökkäämällä tai kumartamalla.

Vanhin tunnettu viittaus kättelyyn on parisentuhatta vuotta vanha reliefi, joka on peräisin nykyisen Turkin alueella sijainneesta Kommagenen valtakunnasta. Siinä on kuvattuna Kommagenen hallitsija Antiokhos I paiskaamassa kättä kreikkalaisen mytologian taruhahmon Herakleen kanssa. Hieman nuorempi kättely on ikuistettu keisari Neron aikaiseen roomalaiseen metallirahaan, joka on lyöty vuosien 96 ja 98 välillä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: