Santa Claus 1881

Mistä joulupukki on lähtöisin?

Nykyisen punanuttuisen ja valkopartaisen joulupukin esikuva oli 300-luvulla vaikuttanut piispa.

keskiviikko 24. marraskuuta 2010 teksti Lars Thomas

Pyylevä ja iloinen joulupukki pitkine partoineen ja punaisine nuttuineen on lasten – ja lapsenmielisten aikuisten – rakastama hahmo. Perinne juontaa juurensa satojen vuosien takaa.

Joulupukin tarina perustuu Pyhään Nikolaukseen. Tämä oli hurskas ja antelias mies, joka vuoden 300 tienoilla toimi Myran piispana nykyisen Turkin alueella. Varakkaaseen perheeseen syntynyt piispa harrasti hyväntekeväisyyttä ja antoi paljon lahjoja. Hänestä tuli lasten ja merenkävijöiden suojeluspyhimys, ja hänen maineensa levisi etenkin suuriin merenkulkumaihin.

Pyhän Nikolauksen päivä on 6. joulukuuta. Hänen muistoaan kunnioitetaan yhä monissa maissa tuona päivänä, ja esimerkiksi Hollannissa Pyhä Nikolaus myös tuo lahjoja lapsille.

Eri aikakausina Pyhän Nikolauksen hahmosta on vallinnut erilaisia käsityksiä. Hänellä on kuviteltu myös olevan avustajia, joiden tehtävänä on rangaista tuhmia lapsia. Amerikkaan perinne siirtyi hollantilaisten siirtolaisten mukana 1600-luvulla. Nykyisen ulkomuotonsa joulupukki on saanut vasta 1800- ja 1900-luvun kuluessa. Reki ja porot tulivat mukaan kuvaan 1823, ja punainen, valkoisin turkisreunuksin koristeltu asu tuli tunnetuksi Yhdysvalloissa vuonna 1931 Coca-colan mainoskampanjan yhteydessä. Joulupukin kuvan suunnitteli Coca-Cola-yhtiölle ahvenanmaalaista syntyperää ollut Haddon Sundblom.

Pyhästä Nikolauksesta muotoutunut länsimainen joulupukki on korvannut Suomessa vanhan pakanallisen nuuttipukin. Nuuttipukilla oli pukin sarvet, tuohinaamari ja nurinpäin käännetty nuttu. Hän ei suinkaan tuonut lahjoja, vaan vieraili kodeissa joulun jälkeen vaatimassa itselleen kestitystä ja ryyppyjä ja pelottelemassa lapsia. Perinteiden sekoittuessa nuuttipukista on tullut valkopartainen hyväntahtoinen setähahmo. Viittaus nuuttipukkiin on kuitenkin säilynyt joulupukki-sanassa.

Lähteet: Juhlat alkakoot – vuotuisia tapoja ja perinteitä Mysi Lahtinen: Joulu Nationalencyklopædien

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: