christmas candles

Miksi jouluna poltetaan kynttilöitä?

Joulun juhlapäiviä valaistaan kynttilöillä. Mistä perinne juontaa juurensa?

keskiviikko 24. marraskuuta 2010 teksti Lars Thomas

Kynttilöitä on jo muinaisina aikoina poltettu juhlatilaisuuksissa, erityisesti vuoden pimeänä aikana. Ne ovat symboloineet kesän valoisia päiviä, jotka odottavat edessäpäin.

Kristillisissä yhteyksissä kynttilät liittyvät myös siihen, että Jeesus sanoo Johanneksen evankeliumissa olevansa maailman valo. Valoon yhdistetään myönteisiä ominaisuuksia, koska se poistaa pimeyden ja samalla karkottaa pahan.

Katolisessa kirkossa monien pyhimysten muistoa kunnioitetaan kynttiläkulkuein. Yksi tunnetuimmista joulun aikaan liittyvistä pyhimyksistä on Pyhä Lucia. Talven pimeyteen valoa tuovan Lucian juhlapäivää vietetään Suomessakin 13. joulukuuta, erityisesti suomenruotsalaisilla seuduilla.

Adventtikynttilä on saksalaista perua

On vaikeaa sanoa tarkasti, milloin keskitalven juhliin liittyneistä kynttilöistä tuli varsinaisia joulukynttilöitä. Myös puiden koristelu oli tapana jo ennen kuin joulukuusiperinne vakiintui. Joulukuusen oksilla kynttilöitä on poltettu 1800-luvun lopulta alkaen.

Adventtikynttilä on Saksassa 1800-luvulla syntynyt perinne, joka kulkeutui Ruotsin kautta Suomeen. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina sytytetään yksi kynttilä, toisena kaksi ja niin edelleen. Kynttilöiden ja valon lisääntyvä määrä kertoo joulun lähestymisestä.

Jouluna muistetaan myös poisnukkuneita omaisia. Kynttilöiden vienti hautausmaille alkoi Suomessa 1920-luvulla, mutta laajeni yleiseksi tavaksi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Kynttilöiden polttaminen haudoilla on perua jo antiikin roomalaisilta ja keskiajan katolisilta.

Lähteet: en.wikipedia.org: candle Suuri perinnekirja – suomalaista juhlaperinnettä ennen ja nyt

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: