Christmas stockings at the fireplace

Miksi joulu on suosittu juhla?

Joulu tulee kalliiksi ja ruokaa ahmitaan yleensä liikaa. Miksi joulua silti halutaan viettää?

torstai 9. joulukuuta 2010 teksti Lars Thomas

Perinteet ovat ihmisille yleensä tärkeitä. Kaikilla yhteisöillä on omat tietyin väliajoin toistuvat juhlapäivänsä. Vaikka ne joskus saattavat vaikuttaa rasittavilta tai yhdentekeviltä, silti ne ovat säilyttäneet paikkansa kalenterissa vuosisatojen tai jopa vuosituhansien ajan. Joulu on yksi suosituimmista perinteisistä juhlista.

Suosioon on monta syytä. Perinteet antavat yhteisölle tunteen turvallisuudesta, jatkuvuudesta ja pysyvyydestä. Se saa ihmiset luottamaan siihen, että maailma pysyy paikoillaan ja elämä jatkuu. Vuotuiset juhlapäivät tuovat elämän menoon tietyn rytmin ja vaihtelun.

Joulu kokoaa perheen, suvun ja ystävät notkuvien ruokapöytien ääreen. Yltäkylläinen syöminen keskitalven juhlissa on joulua vanhempi perinne, jonka oli määrä turvata seuraavalle vuodelle hyvä sato. Lisäksi tietysti joululahjat ovat tärkeitä, etenkin lapsille. Kristillisessä kirkossa joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Jo ennen kristinuskon leviämistä keskitalvella vietettiin erilaisia juhlia vuoden pimeimmän ajan vaihtuessa kevään odotukseen, kun valo talvipäivänseisauksen jälkeen alkoi vähitellen lisääntyä.

Aivotutkijat eivät tiettävästi ole koskaan vakavissaan yrittäneet löytää aivoista kohtaa, jossa joulutunnelma syntyy. Joulun tuoma ilo liittynee kuitenkin otsalohkon toimintaan, sillä se on muutenkin eräänlainen ihmisen tunne-elämän keskus.

Tämä oli Tieteen Kuvalehden tämänvuotisen joulukalenterin viimeinen juttu. Toivotamme lukijoillemme hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: