Christmas island

Mistä Joulusaari on saanut nimensä?

Maailmassa on viisi paikkaa, joiden nimi on Christmas Island eli Joulusaari.

torstai 9. joulukuuta 2010 teksti Lars Thomas

Joulupäivänä vuonna 1643 William Mynors, Britannian Itä-Intian kauppakomppanian Royal Mary -laivan kapteeni, purjehti Sumatran ja Jaavan eteläpuolisella merialueella. Yhtäkkiä horisontissa siinsi pieni saari. Sitä ei tunnettu entuudestaan, mutta tuon päivän jälkeen se merkittiin karttaan ja nimettiin löytöpäivän mukaan. Näin siitä tuli Christmas Island – Joulusaari.

Nykyään Mynorsin löytämä saari kuuluu Australialle. Maailmassa on lisäksi neljä muuta Joulusaarta.

Vuoden 1777 jouluaattona, 134 vuotta Mynorsin purjehduksen jälkeen, englantilainen tutkimusmatkailija James Cook löysi Tyynestämerestä uuden saaren ja nimesi myös sen Joulusaareksi. Nykyään tämä Kiribatin saarivaltioon kuuluva saari tunnetaan yleisemmin nimellä Kiritimati. Myös nimi Kiritimati liittyy jouluun – se on sikäläisten asukkaiden väännös Christmas-sanasta: 'ti' vastaa heidän kielessään s-kirjainta, joten saaren nimi lausutaan 'Kirismas'.

Myös Nova Scotian provinssissa Kanadassa on paikka, jonka nimi on Christmas Island – tosin se ei ole lainkaan saari, vaan kylä, eikä sillä ole mitään tekemistä joulun kanssa. Sen nimi juontaa juurensa kylän perustajiin kuuluneen perheen sukunimestä.

Tasmanian ja Australian mantereen välissä on vielä kaksi Joulusaarta, Christmas Island ja Little Christmas Island. Niiden nimille ei tunneta mitään historiallista selitystä, mutta ilmeisesti kalenteri on inspiroinut niiden nimeäjää, koska Christmas Island sijaitsee Uuden vuoden saaristossa (New Year Island Group).

Lähteet: www.christmas.net The World Factbook

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: