Interviewing koro-speaking people

Intiasta löytyi uusi kieli

Intian syrjäisessä osavaltiossa puhutaan tähän saakka tuntematonta koron kieltä.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Gregory Andersonin ja K. David Harrisonin johtama lingvistiryhmä löysi Intian koilliskolkassa sijaitsevan Arunachal Pradeshin osavaltion kielioloja selvittäessään kielen, jota ei ole aiemmin tutkittu. Sen puhujiin törmättiin, kun kielitieteilijät liikkuivat kahta alueen ennestään tunnettua kieltä käyttävien ihmisten parissa. He panivat merkille, että osa asukkaista puhui täysin eri tavalla kuin muut.

Kun asiaan perehdyttiin, selvisi, että kyse oli niin äännejärjestelmältään, sanastoltaan kuin rakenteeltaankin seudun muista kielistä poikkeavasta koron kielestä. Intialaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan erot ovat yhtä suuria kuin vaikkapa englannin ja japanin välillä. Silti seudun muiden kielten puhujat ovat tottuneet pitämään koroa oman äidinkielensä murteena.

Tiibetiläis-burmalaisiin kieliin kuuluvan koron alkuperästä tiedetään vielä vähän mitään varmaa. On mahdollista, että sen kehittymiseen liittyy tavalla tai toisella Koillis-Intiassa muinoin käyty orjakauppa. Koron puhujia on arvioitu olevan alle 800.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: