Hottentotti

Mistä sana hottentotti on peräisin?

Hottentotti-nimitystä on etenkin entisaikoina käytetty khoi-kansasta. Sen alkuperäinen asuinalue ulottui Afrikan eteläkärjestä Namibiaan ja Botswanaan.

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Hollanninkieliset siirtolaiset keksivät hottentotti-sanan jo 1600-luvulla. Sillä jäljiteltiin khoi-kansan puhetta. Eurooppalaiset kiinnittivät huomiota khoisan-kielille ominaisiin naksaus- eli maiskausäänteisiin. Alankomaalaiset tarkoittivatkin hottentotilla nikottelijaa tai änkyttäjää.

Khoit olivat paimentolaisia tai maanviljelijöitä, mutta siirtomaa-aikana heidän laidunmaansa ryöstettiin, ja muutaman sukupolvlen kuluttua he katosivat alkuperäisiltä asuinalueiltaan.

Halventava hottentotti

Monet pitävät hottentotti-sanaa halventavana, vaikka se on ollut yleisessä käytössä pitkään. Monet vanhemman polven suomalaiset muistavat Jukka Virtasen suomennoksen norjalaista alkuperää olevasta Hottentottilaulusta, jonka Maikki Länsiö ja Esa Saario tekivät tunnetuksi 1960-luvun alussa.

Nykyään suositaan kansan omakielistä nimitystä khoi (”oikea ihminen”), koska siihen ei liitetä arvottavia merkityksiä.

Etelä-Afrikan apartheidhallinto ei pitänyt khoita kansana, mutta kun rotuerottelupolitiikka loppui 1990-luvulla, varsinkin suurin khoi-kansan ryhmittymä, namat, ovat vahvistaneet omaa identiteettiään.

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: