nb_u09 Siri

Apple opettaa Sirille ruotsia, suomi saa odottaa

Applen kehittämä puheentunnistukseen perustuva Siri-avustaja on ollut kielikursseilla. Parin kuukauden kuluttua ruotsalaiset ja tanskalaiset voivat puhua iPhonelleen omalla äidinkielellään. Suomalaiset ja norjalaiset joutuvat vielä odottamaan.

torstai 26. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Kun Apple 2011 toi uusiin iPhone-puhelimiin Siri-avustajan, yritys toivoi mullistavansa tavan, jolla ihmiset käyttävät matkapuhelimia.

Tähän asti mullistus on kuitenkin rajoittunut vain suurten kielten, kuten englannin, kiinan ja ranskan, puhujiin. Huhujen mukaan Siri on nyt kuitenkin valloittamassa myös Pohjolaa – tai oikeammin osaa siitä: Ruotsia ja Tanskaa.

Apple lanseeraa uuden Sirin päivityksen yhteydessä

Yleensä hyvin asioista perillä olevan 9to5mac.com-blogin mukaan iOS-käyttöjärjestelmän seuraavassa päivityksessä on mukana ruotsin- ja tanskankielinen Siri.

Päivityksen jälkeen Siri osaa myös hollantia, venäjää ja portugalia, mutta suomi ja norja ovat vielä kehitysvaiheessa. Applella on tosin ollut jo vuodesta 2012 alkaen norjalaisia ja suomalaisia kääntäjiä.

Puhelin vastaa kysymyksiin

Applen mukaan Sirin idea on se, että puhelimelle voi esittää kysymyksiä ja puhelin joko vastaa tarkentavalla kysymyksellä tai alkaa heti tutkia asiaa ja sitten antaa vastauksen.

Sirin on siis ymmärrettävä ensinnäkin yksinkertaisia kysymyksiä, kuten ”Minä vuonna Stephen Hawking on syntynyt?” tai ”Milloin menee seuraava bussi?”. Niiden lisäksi sen on hahmotettavia vaikeampia kokonaisuuksia, kuten: ”Minä haluaisin kiinalaista, olisiko tässä lähellä sopiva ravintola?”

Siri käyttää Applen palvelimia

Yleensä tällainen keinoäly vaatii valtavasti laskentatehoa, mutta koska Siri on langattomasti yhteydessä Applen palvelimiin, periaatteessa jokainen puhelin voi käyttää kaikkien Siri-puhelinten keräämiä tietoja.

Sirin siirtyminen uudelle kielialueelle ei ainoastaan vaadi sitä, että ohjelmisto ymmärtää sille esitetyt kysymykset, vaan Applella pitää olla myös pääsy paikallisiin puhelintietoihin, aikatauluihin jne.

Valjastaako Apple avattaret?

Apple ja Sirin seuraava kehitysvaihe voi hyvinkin olla se, että digitaalinen avustaja ottaa vastuun käyttäjän tehtävistä. Lue lisää alla olevasta artikkelista:

Siri

Sirin kehitys alkoi jo 2003 suuren Yhdysvaltojen puolustusministeriön rahoittaman keinoälyhankkeen sivutuotteena.

Työtä tehtiin Stanfordin yliopistossa, jossa norjalainen Dag Kittlaus kehitti tekniikaa ja antoi Sirille sen nimen.

Apple osti palvelun 2010 ja liitti sen tuolloin uuteen iPhone 4S -puhelimeen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: