piece of chocolate cake

Syömisen ajatteleminen tekee kylläiseksi

Uuden tutkimuksen mukaan makean himoa voi lievittää ajattelemalla tiettyjen ruokien syömistä.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Kun makeaan mieltynyt ajattelee kakunpalaa, hänen halunsa iskeä hampaansa siihen kasvaa. Jos taas hän mielessään nautiskellen syö kakunpalan, mielihalu häviää. Näin kertoo yhdysvaltalaisen Carnegie Mellonin yliopiston tutkimus.

Tutkijat teettivät koehenkilöillä kaksi mielikuvaharjoitusta. Toista ryhmää pyydettiin ajattelemaan napsivansa 30 suklaaraetta. Toisen ryhmän jäseniä pyydettiin ajattelemaan panevansa 30 kolikkoa itsepalvelupesulan pesukoneeseen. Kun koehenkilöille myöhemmin tarjottiin makeisia, mielikuvissaan suklaarakeita syöneet ottivat puolet vähemmän makeisia kuin pyykinpesua ajatelleet.

Seuraava koe osoitti, että makeannälkä tyydyttyi vain, jos kuvitteli panevansa makeisen suuhunsa ja todella imeskelevänsä ja pureskelevansa sitä. Kun koehenkilöt ajattelivat kaatavansa 30 suklaaraetta kulhoon sen sijaan, että he olisivat syöneet ne ajatuksissaan, heidän himonsa makeaan vain kasvoi: he ahnehtivat kokeen jälkeen kaksin verroin makeisia.

Myös mielikuvasyömisen kohteella oli merkitystä. Kuvitteellinen suklaan syöminen ei vienyt halua nauttia juustoa. Tuloksista voidaan ehkä tehdä se päätelmä, että laihduttajan kannattaa syödä monia eri ruoka-aineita mielessään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: