Airport scanner

Paljas nilkka aiheutti närkästystä

torstai 12. toukokuuta 2011 teksti Klaus Wilhelm

1800-luvun jälkipuoliskolla vallitsi sovinnainen ja sievistelevä kulttuuri. Tämän niin sanotun viktoriaanisen ajan moraalikäsitysten mukaan naisten piti suojautua miesten katseilta peittävillä vaatteilla. Nainen saattoi aiheuttaa skandaalin paljastamalla nilkkansa tai pohkeensa.

Vastareaktio tuli heti vuosisadan vaihteessa. 1900-luvun alussa monet naiset luopuivat korseteistaan – usein poliittisena mielenilmauksena – ja alkoivat käyttää lyhyempiä hameita ja avonaisempia paitoja. Samoihin aikoihin erityisesti Saksassa alettiin perustaa naturistikerhoja. Alastomuuskulttuurin tarkoitus oli edistää psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia ja lisätä yhteisöllisyyttä.

1960-luvulla läntisessä maailmassa vastustettiin keskiluokkaista, porvarillista moraalia rikkomalla vanhoja sovinnaisuussääntöjä. Esimerkiksi naiset saattoivat ottaa aurinkoa yläosattomissa tai alasti myös tavallisilla uimarannoilla. 1940-luvulla muotiin tulleet bikinit saivat vuonna 1964 kilpailijan monokiniksi kutsutuista olkaimellisista housuista, mutta ne jäivät päiväperhoseksi.

Uimapuku käy jo oloasusta

Esimerkiksi sen, että suosituissa rantalomakohteissa voi nykyään nähdä paljasta pintaa myös paikoissa, joihin ennen vanhaan mentiin täysissä pukeissa, ei tarvitse merkitä sitä, että kaikki ihmiset olisivat entistä rivompia.

Usein kyse on näyttäytymisestä. Erityisesti monille nuorille on tärkeää saada osakseen ihailua tai ainakin hyväksyntää. Huomion herättämiseen käytetään ulkoisia avuja, joita muiden toivotaan arvostavan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: