Punk gives finger

Mistä on peräisin tapa näyttää keskisormea?

Keskisormella haistateltiin jo antiikin aikaan.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Keskisormen nostaminen pystyyn kämmen sisäänpäin on vanha keino ilmentää uhmaa ja halveksuntaa. Se on ollut käytössä ainakin 2?000 vuotta. Tavan juuret ovat antiikin Roomassa, jossa keskisormella voitiin ilmentää myös jotain hävytöntä tai rivoa.

Keskisormesta on käytetty ”virallisen” digitus medius -nimityksen ohella nimeä digitus impudicus. Ilmauksen alkuosa tarkoittaa sormea ja jälkiosa siveetöntä tai irstasta. Vaikka kirkko halusi keskiajalla hillitä myös ihmisten moraalisesti arveluttavaa elehtimistä, provosoivaa sormimerkkiä ei unohdettu.

Keskisormen näyttäminen yleistyi 1800-luvulla Yhdysvalloissa, jossa se kuului italialaissiirtolaisten elekieleen. Se ikuistui jo vuonna 1886 New York Giants- ja Boston Beaneaters -base-balljoukkueiden yhteiskuvaan.

Tuttujen eleiden vieraat tulkinnat

Sama käsimerkki voi tarkoittaa eri kulttuureissa eri asioita.

*Peukalo pystyssä *Läntisissä kulttuureissa ylöspäin osoittava peukalo tajutaan myönteiseksi merkiksi. Sen sijaan osa eteläeurooppalaisista ja aasialaista ilmaisee peukalolla törkeän "hais­ta home" -kehotuksen.

*Käsi koukussa *Useissa Etelä-Euroopan kulttuureissa ele ymmärretään "painu helvettiin" -tyyp­pi­seksi kehotukseksi. Britteinsaarilla sama merkki ilmai­see karkeasti sukupuolisen kyvyn tai seksikkyyden ihailua.

V-merkki **Merkki käsitetään yleensä voiton ja rauhan merkiksi, kun kämmen on katsojaan päin. Toisin päin siitä tulee etenkin Britteinsaarilla törkeys.**********

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: