Masada

Mistä joukkoitsemurhat johtuvat?

Joukkoitsemurhia tiedetään tehdyn jo vuonna 73. Miksi niitä tapahtuu?

perjantai 9. joulukuuta 2011

Kun kaikki yhteisöksi käsitettävän ihmis-ryhmän jäsenet tappavat itsensä yhtä aikaa, kyse on kollektiivisesta itsetuhosta. Tällaiseen joukkoitsemurhaan voi olla monia syitä niin kuin yleisesti tunnetut tapaukset osoittavat.

Kuvaavana esimerkkinä epätoivoisuuden aiheuttamasta joukkoitsemurhasta pidetään Masadan piirityksen aikaista juutalaisten itsetuhoa. Kun Rooman valtakunnan sotilaat lopulta valloittivat vuonna 73 linnoituksen, he löysivät sieltä vain tuhat ruumista. Juutalaiset valitsivat mieluummin kuoleman kuin antautumisen – ja orjuuden.

Samankaltainen tilanne syntyi vuonna 2009 Intiassa Chattisgarhin osavaltiossa. Siellä ainakin 1?500 rutiköyhää viljelijää riisti yhteispäätöksellä itseltään hengen, kun he eivät pystyneet kadon takia lyhentämään kiskurikorkoisia lainojaan.

Joukkoitsemurhia tehdään myös uskonnollisista vaikuttimista. Kuuluisimpia kollektiivisen itsetuhon valinneista uskonlahkoista on yhdysvaltalainen Peoples Temple (Kansan temppeli). Sen johtajan Jim Jonesin Guyanan viidakkoon perustamassa siirtokunnassa vähintään 600 kultin kannattajaa myrkytti itsensä ja vajaat 300 lasta enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti 1978. Tapahtumaa edelsi välikohtaus, jossa kuoli useita ihmisiä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: