armstrong liar

Armstrongin valhe ei vakuuttanut

Pyöräilijä Lance Armstrong jäi 25 kertaa kiinni valehtelusta saman tv-haastattelun aikana.

perjantai 3. tammikuuta 2014 teksti Erik Wied

Vuonna 2012 kilpapyöräilijä Lance Armstrongille langetettiin elinikäinen kilpailukielto ja häneltä riistettiin kaikki seitsemän Ranskan ympäriajo -voittoaan dopingin takia. Aiemmin Armstrong oli järkähtämättä kiistänyt syyllistyneensä dopingiin. Silti oli jo pitkään ollut selvää, että hän valehteli. Merkit olivat kiistattomat niille, jotka tiesivät, mihin pitää kiinnittää huomiota.

Valehtelu näkyi Armstrongista

Nykyisin tiedetään jo melko hyvin, millaiset pienet eleet ja ilmeet paljastavat valehtelun. Niitä vilisee vuonna 2005 tehdyssä televisiohaastattelussa, jossa Lance Armstrongilta tivataan suoraan dopingsyytösten todenperäisyyttä. Armstrong kieltää kaiken, mutta valehteluekspertti Phil Houstonin mukaan Armstrong paljastaa reilun kahden minuutin aikana peräti 25 tavalla, että hän valehtelee. Armstrong muun muassa kieltää dopingin käytön suoraan vain kerran. Muilla kerroilla, joilla hän ehkä kuvittelee kiistävänsä sen, hän tekee sen epäsuorasti esimerkiksi sanomalla: ”Miksi minä olisin tehnyt niin?” Phil Houstonin mukaan viattomat henkilöt käyttävät yleensä suorempia kieltoja.

Petkuttajan iloa

Kaksi kertaa Armstrongin kasvoilla vilahtaa ilme, joka kuvastaa petkutuksen onnistumisen tuottamaa iloa (englanniksi ”duping delight”). Armstrong hymyilee tiedostamattaan ajatukselle, että haastattelija ja katsojat ovat nielleet hänen valheensa.

Katso haastattelu ja lue analyysi

Lue myös Tieteen Kuvalehden artikkeli ”Keho kavaltaa valehtelijan” numerosta 2/2014.

Jos olet Tieteen Kuvalehden tilaaja, pääset lukemaan artikkelin myös napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: