Mikä erottaa sanit muista mustista afrikkalaisista?

Mikä erottaa sanit muista mustista afrikkalaisista?

Saneilla on vaaleampi iho kuin muilla mustilla afrikkalaisilla. Mistä se johtuu?

tiistai 23. helmikuuta 2016

Aiemmin bušmanneiksi nimitettyjen sanien erityispiirteet johtuvat ilmeisesti siitä, että he ovat eristynyt etninen ryhmä, joka on hyvin vanhaa perua.

Todennäköisesti sanit edustavat nykyihmisen sukupuun tyveä ja ovat muuttuneet vuosituhansien aikana vain vähän. He ovat säilyttäneet alkuperäisen keräilijämetsästäjäkulttuurin ja välttyneet sekoittumiselta.

Sanit pysyivät erillään bantuista

Vaikutukset jäivät vähäisiksi silloinkin, kun heidän asuinalueensa supistui rajusti bantukansojen levitessä Afrikan eteläosiin 1 000–2 000 vuotta sitten.

Sanien erilainen perimä näkyy muun muassa siinä, että heillä on kellertävän ruskea iho, leveä nenä ja ohuet huulet. Kansalle on ominaista myös lyhytkasvuisuus ja rasvapakaraisuus. Sanien lähisukulaisia ovat khoit, joita on kutsuttu hottentoteiksi.

Sanit ja muut alkuperäiskansat saavat lisää oikeuksia

Vaikka sanit ovat pystyneet säilyttämään kulttuurinsa omaleimaisuuden, alkuperäiskansojen ei ole aina helppoa vastustaa kansallisvaltioiden ja yritysten intressejä. Sanitkin on ajettu pois joiltakin Botswanan alueilta 1980-luvun timanttilöytöjen vuoksi. Nyt YK:ltä on odotettavissa apua:

AFRIKKA ON BANTUJEN MAATA

Bantukansat jakautuvat satoihin etnisiin ryhmiin, joita yhdistää kielisukulaisuus. Nykyään Keski- ja Etelä-Afrikkaa hallitsevat bantut ovat saneja tummempia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: