Woman Frightened Screaming

Voiko ihminen kuolla pelosta?

'Olin kuolemaisillani pelosta', sanotaan helposti. Voiko niin todella käydä?

torstai 28. kesäkuuta 2012

Pelko voi aiheuttaa kuoleman. Vuonna 2009 yhdysvaltalainen mies sai elinkautisen vankeustuomion, kun hän oli säikäyttänyt 79-vuotiaan naisen kuoliaaksi. Vanha nainen oli pelästynyt taloonsa tunkeutunutta vierasta miestä niin, että hän oli saanut sydänkohtauksen ja menehtynyt.

Vaaratilanteessa ihmisen elimistössä syntyy stressivaste eli niin kutsuttu taistele tai pakene -reaktio. Tällainen akuutti stressitila lisää usein elimistön suorituskykyä.

Sympaattinen hermosto aktivoituu ja antaa lisämunuaisille käskyn erittää stressihormoneja adrenaliinia ja noradrenaliinia. Ne kulkeutuvat verenkierron mukana eri puolille elimistöä ja muun muassa kasvattavat sydämen lyöntitiheyttä ja hengitystaajuutta. Verenkierto ruoansulatuselimistössä hidastuu, ja verta vapautuu lihasten käyttöön. Samalla aineenvaihdunta hajottaa glukoosia ja rasvaa, jotta lihakset saavat energiaa yltääkseen maksimaaliseen suoritukseen.

Vaikka stressivaste onkin vaaratilanteessa usein tarpeen, se on samalla erittäin suuri rasite elimistölle, ja joskus jopa liian suuri. Sydän reagoi suureen adrenaliinimäärään erityisen voimakkaasti, jolloin sen toiminta voi häiriintyä. Jos sydän ei kykene pumppaamaan verta tehokkaasti eri puolille kehoa, sydänperäisen kuoleman riski kasvaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: