Uni

Nuku pitkään lauantaina, niin sairastut!

Jos nukut vähänkin pitempään viikonloppuisin, kasvatat riskiäsi lihoa ja sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

perjantai 18. joulukuuta 2015 teksti Karen Grubbe

Tulet sairaaksi, kun nukut pitkään viikonloppuisin. Näin huolestuttavasti todetaan uudessa tutkimuksessa.

Kun itse kuorsaat asiasta autuaan tietämättömänä, pitkään nukkuminen ajaa elimistösi stressitilaan, jolla on kohtalokkaat seuraukset terveydelle.

Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että unirytmi on pidettävä samana pyhätä ja arkena, sillä pienetkin muutokset kasvattavat muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiä.

85 prosenttia nukkuu viikonloppuisin pitempään

Vuorotyön tekijöillä tehdyt unitutkimukset ovat aiemmin osoittaneet, että suuret vaihtelut nukkumaanmenoajoissa kuormittavat terveyttä. Uusi tutkimus osoittaa ensimmäisen kerran, että myös pienillä muutoksilla voi olla laajoja vaikutuksia.

Kokeeseen osallistui 447 miestä ja naista. Tutkijat tarkkailivat osanottajien unirytmiä ja pyysivät heitä täyttämään kyselykaavakkeen liikunta- ja ruokailutottumuksistaan.

447 koehenkilöistä 85 prosenttia nukkui viikonloppuisin joko pitempään tai tavanomaisesta poikkeavana ajankohtana.

Vaihteleva unirytmi lihottaa

Koehenkilöt, jotka nukkuivat viikonloppuisin pidempään, kärsivät niin sanotusta sosiaalisesta jetlagista eli aikaerorasituksesta. Ilmiön nimi viittaa siihen, että henkilöiden sisäinen kello on ristiriidassa sosiaalisesti määräytyvän eli esimerkiksi työn saneleman unirytmin kanssa.

Sosiaalisella jetlagilla on seurauksia. Unikeoilla on usein korkeammat kolesteroliarvot ja kasvanut insuliiniresistenssi. Heillä on myös taipumus kerätä rasvakudosta helpommin ja heillä on korkeampi painoindeksi eli BMI. Viimeksimainittu voi merkitä lihomista, diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: