aurinkovoide top

Nyt on keksitty turvallinen nanoaurinkovoide

Aurinkovoiteet sisältävät aineita, jotka saattavat aiheuttaa syöpää. Nyt on kehitteillä nanotekninen aurinkosuojavoide, joka pysyy juuri siellä, missä sen pitääkin, eli vain ihon pinnalla.

perjantai 19. toukokuuta 2017 teksti Kristian Filrup & Jesper Bindslev

Aurinkovoide suojaa ihoa haitalliselta uv-säteilyltä, mutta toisaalta sen vaikuttavat aineet voivat tunkeutua ihon soluihin ja muuallekin kehoon.

Näin todetaan muun muassa yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston uudessa tutkimuksessa.

Aurinkovoiteiden aineita on löydetty muun muassa rintamaidosta ja niiden arvellaan häiritsevän hormonitoimintaa. Pahimmassa tapauksessa ne voivat aiheuttaa syöpää.

Nyt Yalen tutkijat ovat kehittäneet nanoaurinkovoiteen, joka pysyy iholla päiviä mutta ei imeydy siihen eikä muualle elimistöön.

Vaaralliset aineet on suljettu kuulien sisään

Nanoaurinkovoiteen uv-säteilyä ehkäisevät aineet on pakattu pikkuriikkisiin kuuliin, joiden läpimitta on 1–100 nanometriä.

Kuulat muodostavat kemiallisen sidoksen ihon pinnalla olevien proteiinien kanssa. Sidokset estävät kuulia tunkeutumasta ihoon ja toisaalta myös huuhtoutumasta pois.

Hiirillä tehdyt kokeet osoittavat, että nanoaurinkovoiteet saattavat pysyä iholla jopa viisi päivää. Voide voidaan silti pyyhkiä pois kostealla pyyhkeellä.

Voiteen kehittäjät ovat jo hakeneet lupaa kokeilla voidetta ihmisillä.

Aurinkovoiteista ei kannata luopua

Viranomaisten mukaan turvallisia nanoaurinkovoiteita odoteltaessa kannattaa jatkaa tavallisten aurinkovoiteiden käyttöä.

Niiden riskejä ei ole tutkittu vielä kovin paljon, mutta uv-säteilyn vaarat tunnetaan hyvin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: