SkaldedeCanva

Tulostetut karvatupet pelastavat kaljuuntumiselta

Kosmetiikkajätti L'Oréal on yhdessä biotulostusyritys Poietiksen kanssa etsimässä keinoa kaljuuntumisen ehkäisyyn. Yritykset kehittävät tapaa 3D-tulostaa uusia karvatuppia.

maanantai 17. lokakuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Hiusraja pakenee kiihtyvällä vauhdilla kohti takaraivoa.

Kaksi kolmesta miehestä alkaa menettää hiuksia jo alle 35-vuotiaana, ja 50. ikävuoden kieppeillä hiusten väheneminen on todellisuutta jo 85 prosentilla. Usein hiustenlähtö voi heikentää miesten itsetuntoa.

Nyt kaljustaan kärsiville miehille kajastaa hienoinen toivo. Kosmetiikkajätti L’Oréal on aloittanut yhteistyön biotulostukseen erikoistuneen Poietis-yrityksen kanssa. Yhdessä yritykset aikovat tulostaa karvatuppia.

Tulostin on ladattu biomusteella

Tulostamalla aikaansaadut karvatupet siirretään ohentuneiden hiusten kohtaan, jossa ne kasvavat osaksi ihoa ja alkavat vähitellen puskea myös uutta hiusta.

Tekniikka on melko monimutkainen, ja sen saaminen valmiiksi edellyttää vielä paljon työtä. Tulostuksessa lasersäde kohdistetaan peilin ja linssin avulla kohti biomustetta, joka koostuu tarkkaan valituista solutyypeistä. Tämän jälkeen laser irrottaa biomusteesta tarkkaan määritellyn kokoisia tippoja juuri oikeaan kohtaan.

Katso videolta, miten biologinen lasertulostin toimii.

Solutipat putoavat ravinteikkaalle pinnalle ja muodostavat ohuita kerroksia. Ne muodostavat karvatupen, joka kypsyy alustalla, ennen kuin se siirretään päänahan ihoon.

Edessä vielä pitkä tie

Poietis on alan johtava yritys, ja se on jo onnistunut tulostamaan rustoa.

Periaatteessa menetelmä on samantyyppinen kuin jo aiemmin käytetyt hiusten siirtomenetelmät, joissa hiuksia siirretään esimerkiksi niskasta lähemmäksi otsaa. Potilaan omien karvatuppien sijaan kuitenkin käytetään tulostettuja karvatuppia. Kuluu kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin uusi menetelmä on valmis käyttöön.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: