nb_u34 tetris

Tetris hoikentaa ja raitistaa

1980-luvun legendaarinen Tetris-peli vähentää tuoreen tutkimuksen mukaan ruuan, seksin ja nautintoaineiden himoa.

torstai 20. elokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Kolmen minuutin Tetris-sessio voi vähentää halua polttaa tupakkaa, syödä ruokaa tai harrastaa seksiä.

Brittiläisen Plymouthin ja australialaisen Queenslandin yliopistojen fysiologit tutkivat koehenkilöiden himoa muun muassa ruokaan silloin, kun nämä pelasivat Tetristä.

Häivyttää pahimman himon

Tetriksen pelaaminen vähensi ruokaan kohdistuvia mielitekoja, mutta tutkijat havaitsivat, että peli, jossa pitää sovittaa erilaisia muotoja yhteen, vei terän myös tupakan, alkoholin ja kahvin himolta.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin äskettäin Addictive Behaviors -lehdessä. Niiden mukaan Tetris voi olla hyvä tapa hillitä mahdollista syömishimoa.

Tutkijat toivovat, että Tetriksen pelaamista testattaisiin myös henkilöillä, joilla on jokin riippuvuus.

Kolme minuuttia tetristä iPodilla

Tutkimuksessa 31 iältään 18–27-vuotiasta koehenkilöä saivat seitsemän kertaa vuorokaudessa tekstiviestin. Heidän piti vastata viestiin kertomalla, mitä heidän teki mieli.

Suurin osa koehenkilöistä (30 prosenttia) halusi syödä ja juoda alkoholittomia juomia. 21 prosenttia kertoi tuntevansa himoa kahviin, tupakkaan, viiniin ja olueen, ja vain noin 16 prosenttia halusi nukkua, olla yhdessä ystävien kanssa tai harrastaa seksiä.

Viestiin vastaamisen jälkeen 15 koehenkilön piti pelata Tetristä iPodilla kolmen minuutin ajan. Kaikkien koehenkilöiden piti 15 minuutin jälkeen kuvata uudelleen mielitekojaan. Useimmissa tapauksissa nuorten himot olivat laimenneet huomattavasti nostalgisen 1980-luvun tietokonepelin parissa. Pelaamisen vaikutus ei myöskään heikentynyt tutkimusaikana.

Tetris lisää älykkyyttä

Tetriksen peluulla on muitakin vaikutuksia kuin vain himojen hillitseminen. Se voi myös lisätä älykkyyttä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: