Suola lisää painetta suonissa

Sanotaan, että suolainen ruoka nostaa verenpainetta. Toisaalta olen kuullut, että suola ei vaikuta terveen ihmisen verenpaineeseen. Mitä pitäisi uskoa?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Suolan vaikutus verenpaineeseen on yksilöllistä. Kaikilla runsaskaan suolan syönti ei nosta verenpainetta. Syyt ovat ilmei-sesti geneettisiä, mutta niitä ei tunneta tarkasti. Suolalla on kuitenkin selvä yhteys kohonneeseen verenpaineeseen, sillä yhteisöissä, joissa suolaa syödään vähän, korkeaa verenpainetta esiintyy harvoin. Ruokasuola eli natriumkloridi hajoaa kehossa kloori- ja natriumioneiksi vereen ja muihin nesteisiin. Jos veressä on enemmän natriumia kuin ympäröivissä soluissa, tilanne pyrkii tasoittumaan niin, että vereen virtaa lisää nestettä. Veren tilavuus kasvaa ja verenpaine nousee. Terveen ihmisen elimistö pystyy kuitenkin säätelemään natriumin määrää. Ylimääräinen natrium poistuu nopeasti virtsan mukana. Suolalle herkillä ihmisillä tämä säätelymekanismi ei kuitenkaan toimi, vaan verenpaine nousee. Siksi heidän on vältettävä liikaa suolan saantia. Suositeltava määrä – myös terveillä henkilöillä – on alle viisi grammaa päivässä. Verenpainetta kohottavat myös muut tekijät, kuten liikapaino, tupakointi, e-pillereiden ja muiden hormonivalmisteiden käyttö, runsas alkoholinkäyttö ja stressi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: