Pommes frites

Miksi transrasvat ovat vaarallisia?

Transrasvat voivat aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Lue tästä lisää.

maanantai 23. marraskuuta 2009

Rasvahapot koostuvat hiili- ja vetyatomiketjuista. Ketjun pituus ja hiiliatomien välisten sidosten määrä vaikuttavat rasvan ominaisuuksiin. Rasvat jaetaan yleensä kolmeen tyyppiin: tyydyttyneisiin, kertatyydyttymättömiin ja monityydyttymättömiin. Tyydyttyneiden rasvahappojen hiiliatomeja yhdistävät yksittäissidokset, kahdessa muussa tyypissä sidokset ovat kaksoissidoksia.

Transrasvahappoja muodostuu pääasiassa kovetettaessa tyiydyttymättömiä rasvahappoja. Elintarviketeollisuudessa rasvoja kovetetaan, jotta ne säilyisivät pitempään ja pysyisivät huoneenlämmössä kiinteinä. Transrasvahappoja on runsaasti esimerkiksi mikropopcorneissa ja ranskalaisissa perunoissa. Tyydyttyneet rasvahapot ja transrasvahapot ovat kuitenkin terveydelle haitallisia.

Runsaan transrasvahappojen saannin on havaittu olevan yhteydessä kohonneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin. Transrasvahapot lisäävät elimistössä sellaisen proteiinin muodostumista, joka muuntaa veressä olevaa ”hyvää” HDL-kolesterolia ”huonoksi” LDL-kolesteroliksi. Siksi transrasvojen määrää elintarvikkeissa pyritään vähentämään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: