Monkey head

Kohtuus pidentää apinankin ikää

Niukasti energiaa sisältävää ravintoa syövät apinat näyttävät sairastuvan muita harvemmin syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. Lisäksi ne elävät pisimpään.

maanantai 7. joulukuuta 2009

Ylensyönti lyhentää elämää. Tämän ovat todistaneet niin hiivasienet, sukkulamadot kuin hiiretkin – ja nyt myös kädellisten lahkon edustajat, reesusapinat.

Reesusapina elää vankeudessa keskimäärin 27-vuotiaaksi. Yhdysvaltalaisen Wisconsinin yliopiston tutkijat ovat seuranneet 76 reesusapinan elämää nyt 20 vuoden ajan. Apinoista puolet on saanut syödä mielin määrin. Puolet taas on saanut 30 prosenttia vähemmän energiaa, mutta saman määrän vitamiineja ja hivenaineita. Mielihalujensa mukaan syöneistä 37 prosenttia on jo kuollut. Vähäenergiaisella dieetillä olleiden kuolleisuus on ollut 13 prosenttia.

Pieniruokaiset ovat myös olleet terveempiä. Niiden keskuudessa on esiintynyt puolet vähemmän syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja kuin vertailuryhmässä. Yhdelläkään ei ole havaittu diabetesta, kun taas mässäilijöistä sairaus on puhjennut viidellä. Yhdellätoista on sairauden esiaste. Dieetti näkyy myös aivoissa: pieniruokaisilla on enemmän hermokudosta alueilla, jotka liittyvät motoriikkaan, ongelmanratkaisuun ja työmuistiin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: