nb web u34 hook irak

Irak: Äärioloissa elimistö syö itsensä

Samaan aikaan kun Islamilainen valtio -ryhmä eli entinen ISIS jatkaa alueiden valtaamista Irakissa, humanitäärinen katastrofi laajenee. Kun pakolaisilta loppuu ruoka ja vesi, elimistö ottaa käyttöön hätävaihteen, joka lopulta tappaa sen.

torstai 21. elokuuta 2014

Ihmisen maha-suolikanava on kuin moottori, joka on suunniteltu puristamaan irti vähäinenkin energia siitä ruuasta, jonka se saa.

Jos ihminen näkee nälkää, moottorilta loppuu polttoaine, ja se alkaa syödä elimistön omia kudoksia. Ensin rasvaa ja myöhemmin myös lihaksia.

Tehokas kone

Kun elimistö saa ravintoa ja toimii normaalisti, ruuansulatus käynnistyy jo suussa ja ruokatorvessa, joissa entsyymit hajottavat ruokaa polttoaineeksi.

Maha-suolikanava muuttaa ruuan energialähteiksi: glukoosiksi, rasvahapoiksi ja proteiineiksi.

Ne glukoosi- ja proteiinimolekyylit, joita ei heti käytetä, kulkeutuvat veren mukana lihaksiin ja maksaan.

Rasvahapot varastoituvat rasvana eri puolille elimistöä myöhemmin käytettäväksi.

Elimistö turvautuu lihaksiin

Kun elimistö ei saa ravintoa, se alkaa käyttää lihasten ja maksan rasvahappoja saadakseen niistä energiaa.

Koska aivot tarvitsevat toimiakseen jatkuvasti glukoosia, elimistö alkaa syödä lihasten varastoja. Proteiini hajoaa aminohapoksi, jonka maksa voi muuttaa glukoosiksi.

Kun energiavarat on käytetty loppuun, elimistö antaa periksi.

Syynä on joko se, että elimistö on niin heikentynyt, ettei se jaksa taistella infektioita vastaan, tai se, että elintärkeä elimet, kuten sydän, ovat liian heikkoja.

Nestehukan vaarallisuus:

•  15 prosentin nestehukkaa tappaa •  Elimistössä on 50–60 prosenttia vettä. Jos elimistö kuivuu, ravinto ei imeydy eikä sydän voi pumpata verta aivoille ja muille elimille. •  5–6 prosentin nestehukka: Pistely käsivarsissa ja jaloissa, kun hermot eivät saa riittävästi verta. Huimaus alhaisen verenpaineen vuoksi. •  10–15 prosentin nestehukka: Lihakset voivat krampata veren mineraalien epätasapainon vuoksi. Näkö on epäselvä, potilas on sekava suolojen puutteen ja liian alhaisen verenpaineen vuoksi. •  Yli 15 prosentin nestehukka: Yleensä tappava.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: