grilli liha

Grillattu ruoka voi olla hengenvaarallista

Kesään kuuluu grillattu ruoka. Älä kuitenkaan polta ruokaa grillissä mustaksi, sillä karsta sisältää syöpää aiheuttavia aineita.

perjantai 22. toukokuuta 2015 teksti Anne Lykke

Grillattu ei tarkoita poltettua

Grillissä tirisevän lihan tuoksi saa syljen kihoamaan suuhun ja johdattaa ajatukset pitkiin valoisiin kesäiltoihin.

Ruokaa ei kuitenkaan kannata grillata mustaksi. Mustuus kertoo, että ruokaan on muodostunut karsinogeenisiä polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä. PAH-yhdisteet ovat rengasmaisia aineita, jotka voivat aiheuttaa syöpää.

Grillattu ruoka kasvattaa syöpäriskiä

Kun ihminen syö PAH-yhdisteitä, ne muuntuvat toisiksi aineiksi, jotka sitoutuvat solujen dna-molekyyleihin.

Dna:han sitoutuvat aineet estävät dna:ta kopioitumasta oikein. Tämä voi johtaa mutaatioihin dna-juosteessa ja pitkän päälle syöpään.

Ruokaa ei kannatakaan kärventää kovassa kuumuudessa grillissä eikä nuotiolla.

Leipä ja perunat grillataan miedolla lämmöllä

Grillaajan kannattaa pitää mielessä muitakin varottavia seikkoja kuin vain PAH-yhdisteet. Kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita, kuten perunoita ja leipää, kuumennetaan yli 120 asteessa, niihin muodostuu akryylamidia.

Kun tanskalainen tutkimusryhmä tutki joukolta henkilöitä verinäytteen akryyliamidipitoisuuden, selvisi, että korkea pitoisuus oli yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin.

KESÄN VAARAT INSTAGRAMISSA

Kyyt, ampiaiset, puutiaiset ja hiiltyneet grilliherkut. Kesä on vaarallista aikaa.

  • Ota kuva OMAN kesäsi vaaroista ja lataa se Instagramiin aihetunnisteella #summerdanger.

Kokoamme kuvat tänne.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: