Woman smelling laundry

Vieras immuunijärjestelmä houkuttaa naisia

maanantai 5. maaliskuuta 2012 teksti Nanna Bay

Uusien tutkimustulosten perusteella Homo sapiens eli nykyihminen risteytyi Euroopassa ja Aasiassa 45?000–60?000 vuotta sitten omien muinaisten sukulaislajiensa, kuten neandertalin- ja denisinihmisen, kanssa.

Risteytymistä tapahtui luultavasti useilla alueilla ja useana ajankohtana sinä aikana, kun nykyihminen levittäytyi Afrikan ulkopuolelle. Nykyihmisen säilymiselle oli hyötyä vastustuskykyä lisäävistä uusista geeneistä, jotka auttoivat lajia sopeutumaan uusiin oloihin.

Mahdollisimman vieras immuunijärjestelmä houkuttaa

Ihminen etsii mieluiten kumppanin, jolla on erilainen immuunijärjestelmä kuin itsellä. Tämän on todistanut muun muassa sveitsiläisen Lausannen yliopiston tutkija Claus Wedekind. Wedekind pyysi naisia haistelemaan T-paitoja, joita kuusi miestä oli pitänyt kaksi yötä. Naisten piti haistella T-paitoja ja järjestää ne miellyttävyysjärjestykseen hajun mukaan.

Kaikki koehenkilöt eivät suinkaan pitäneet samoista paidoista. Useimpia miellyttivät eniten paidat, joiden käyttäjien HLA-tyyppi erosi eniten heidän omasta HLA-tyypistään. Jos parin HLA-tyypit ovat erilaiset, myös heidän immuunijärjestelmänsä poikkeavat toisistaan, mistä parin jälkeläiset hyötyvät. He saavat tällöin mahdollisimmanlaajan valikoiman erilaisia HLA-geenejä ja siten myös immuunijärjestelmän, joka on erittäin hyvin varustautunut uhkia vastaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: