nb_u08 Carnival

Kainostelu kaikkoaa karnevaaleissa

Rion karnevaalit huipentuvat tällä viikolla. Kun sambarytmit kajahtavat, paljas pinta tuntuu luonnolliselta, vaikka häveliäisyys on syvään iskostunut inhimillinen piirre, joka varmistaa, etteivät ihmiset ajaudu jatkuvasti keskenään kahnauksiin.

torstai 19. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Paljasrintaiset ja äärimmäisen niukkoihin pöksyihin pukeutuneet naiset keinuttavat lanteitaan, tanssivat ja hymyilevät kulkiessaan kaupunkia halkovaa leveää bulevardia.

Tällä viikolla huipentuvat perinteiset Rio de Janeiron karnevaalit, ja kansanjuhla on harvinainen poikkeus, jossa julkinen alastomuus on sosiaalisesti hyväksyttävää.

Tutkijoiden mukaan häveliäisyys on juurtunut ihmisiin niin syvälle, että se saattaa olla jopa perimän sanelemaa.

Jotkut tutkijat uskovat naisten peittävän sukuelimensä lisäksi rintansa siksi, että rinnoista tuli seksuaalisen kiinnostuksen kohde sen jälkeen, kun ihmisen esivanhemmat nousivat kahdelle jalalle. Vastakkaisen sukupuolen kiinnostus siirtyi tuolloin pakaroista rintoihin. Kuva: Corbis/Scanpix

Häveliäisyys kehittyi kädellisille

Häveliäisyyden tunne kehittyi ilmeisesti jo varhaisille apinoille. Apinalaumoissa alempiarvoiset yksilöt joutuivat kosiskelemaan kumppaneita ja parittelemaan näiden kanssa piilossa lauman johtajalta, joka piti naaraiden kanssa parittelua yksinoikeutenaan.

Alempiarvoinen uros, joka paritteli naaraan kanssa julkisesti, rikkoi sosiaalista käyttäytymiskoodia.

Tämä häveliäisyys on ajan mittaan alkanut ilmetä myös sukuelinten verhoamisena vaattein.

Myös alastomat kainostelevat

Ei tunneta yhtään ihmiskulttuuria, jossa ei osattaisi olla häveliäitä. Jopa lähes alastomina elävät luonnonkansat kainostelevat joskus.

Esimerkiksi eteläamerikkalaiset yanomami-intiaaninaiset käyttävät vain ohutta nyöriä vyötäisillään. Jos heidän on pakko ottaa nyöri pois, he ovat yhtä noloja kuin monet länsimaalaiset naiset joutuessaan riisuuntumaan toisten nähden.

Kainous turvaa kulttuurin

Useimmat tutkijat uskovat, että häveliäisyyden ansiosta nykyihminen ja sen kulttuuri ovat päässeet kehittymään nykyiselleen.

Kärjistetysti voidaan ajatella, että kun ihmiset ovat alkaneet käyttää vaatteita, heidän ajatuksensa eivät ole harhautuneet niin paljon seksiin, parisuhteista on tullut pysyvämpiä ja on jäänyt aikaa kehittää yhteiskuntaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: