Adam and Eve

Häveliäisyys älyllisti

Ihmislaji suhtaudu alastomuuteen kuin eläin. Useimmista on kiusallista tulla nähdyksi vaatteitta. Kainostelu on vanhaa perua ja hyvä valinta. Mitä vähemmän tirkistelymahdollisuuksia on ollut, sitä enemmän jäänyt aikaa kulttuurin kehittämiseen.

torstai 12. toukokuuta 2011 teksti Klaus Wilhelm

Lady Gaga, Beyoncé ja Christina Aguilera kuuluvat niihin nykyisiin popidoleihin, jotka leikittelevät erittäin estottomasti seksuaalisilla mielikuvilla sekä esittäessään että markkinoidessaan musiikkiaan. Sosiaalisessa mediassa taas monet aivan tavalliset ihmiset paljastavat mitä intiimeimpiä yksityiskohtia elämästään ja kehostaan. Paljon uteliaisuutta, mielenkiintoa ja arvostelua herättänyt paljasteluilmiö on joidenkin mielestä merkki siitä, että nykyään alastomuuteen suhtaudutaan entistä vapaamielisemmin.

Ehkä kysymys on kuitenkin harhasta. Vaikka flirttiä ja paljasta pintaa on tarjolla paljon, nykyaikanakaan ei ole ”päästy eroon siitä tunteesta, joka ihmisellä on ollut paratiisista karkottamisesta asti”, kirjoittaa saksalainen Anja Lietzmann sosiaali- ja käyttäytymistieteiden alaan liittyvässä väitöskirjassaan, joka käsittelee häveliäisyyttä ja häpeää. Valtaosa ihmisistä saa sydämentykytystä pelkästä ajatuksesta, että heidän pitäisi riisuutua muiden nähden, eikä kukaan järjissään oleva aikuinen liiku vieläkään julkisilla paikoilla ilman rihman kiertämää.

Kainous ei ole kadonnut. Tanskassa 15 prosenttia teini-ikäisistä tytöistä ei halua osallistua koululiikuntaan, koska heitä nolostuttaa mennä pesulle. Lisäksi kolmasosa niistä oppilaista, jotka käyvät suihkussa liikuntatuntien jälkeen, suhtautuu arasti asiaan. Aiheeseen perehtynyt uimavalmentaja ja urheilututkija Jesper von Seelen Etelä-Tanskan yliopistosta on saanut selville, että naisistuvat tytöt ujostelevat ennen kaikkea toisiaan.

Scythe

Saksalaisen Bambergin yliopiston sosiaalitutkimuksen professori Gerhard Schulze pitää häveliäisyyttä yleisinhimillisenä piirteenä. Esimerkiksi uskonnottomat ovat yhtä häveliäitä kuin uskovaiset. Sukupuolten väliset erot ovat pieniä, mutta naisilla on taipumus käyttäytyä hieman miehiä siveämmin. Eri ikäryhmistä erityisen tarkkoja maineestaan ja säädyllisyydestään ovat nuoret.

Länsieurooppalainen kulttuuri käsitetään yleensä melko vapaamieliseksi. Silti esimerkiksi erektiohäiriöistä ja seksihalujen puutteesta puhutaan vähän, koska intiimiongelmat koetaan kiusallisiksi. Korvat kuumina kuunnellaan myös keskustelua, jota käydään lentokenttien turvallisuustarkastuksessa käytettävistä vartaloskannereista. Osa ihmisistä katsoo, että vaatteiden alle näkevät kuvauslaitteet rikkovat sopivaisuussääntöjä.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: