nb_u35 50 shades

Eroottisten kirjojen ystävät juovat ja kärsivät syömishäiriöistä

Naiset, jotka ovat lukeneet eroottisen Fifty Shades -sarjan kirjoja, juovat enemmän, syövät vähemmän ja harrastavat seksiä useamman kumppanin kanssa kuin muut naiset. Näin todetaan uudessa suosituista kirjoista tehdyssä tutkimuksessa.

keskiviikko 27. elokuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Brittikirjailija E. L. Jamesin Fifty Shades -kirjat eivät ilmeisesti ainoastaan nosta lukijan ihoa kananlihalle, vaan niillä lienee voimakkaampikin vaikutus.

Michiganin valtionyliopistossa tehdyssä uudessa tutkimuksessa todetaan, että naiset, jotka ovat lukeneet vain trilogian ensimmäisen osan, seurustelivat useammin aggressiivisten miesten kanssa kuin naiset, jotka eivät olleet lukeneet kirjaa. Fifty Shades -sarjan ystävillä oli myös verrokkiryhmää suurempi taipumus syömishäiriöihin.

Tutkimuksessa haastateltiin 650 naista Naiset, jotka olivat lukeneet kaikki Fifty Shades -kirjat, myös joivat alkoholia rajummin kuin naiset, jotka eivät olleet lukeneet kirjoja. E. L. Jamesin tuotannon parissa viihtyvillä oli myös muita naisia enemmän seksikumppaneita.

Professori Amy Bonomi haastatteli tutkimustaan varten 650 naista, joiden ikä oli 18–24 vuotta. Kysymykset käsittelivät naisten elämäntapaa ja terveystottumuksia.

Bonomi oli mukana myös vuonna 2013 julkaistussa aiemmassa akateemisessa analyysissä, jossa useat asiantuntijat totesivat, että Fifty Shades -kirjat kertovat hyväksikäyttösuhteesta. Sarjan fanit puolestaan pitävät niitä lievästi sadomasokistisen rakkaussuhteen kuvauksena.

Ei vastaa kysymykseen ”Miksi?” Uudessa raportissa todetaan vain yhteensattuma, ei dokumentoida seuraussuhdetta.

Bonomi ja muut raportin tekoon osallistuneet tutkijat eivät osaa sanoa, provosoivatko kirjat todettuun käyttäytymiseen vai viettivätkö naiset jo ennen kirjojen lukemista epäterveellistä ja tavallisuudesta poikkeavaa elämää.

Fifty Shades -kirjoja on myyty eri puolilla maailmaa jo yli 100 miljoonaa kappaletta. Sarjan ensimmäiseen osaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa helmikuussa 2015.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: