Psykopaatti töissä

Psykopaatti: Näin tunnistat psykopaatin työpaikalla

Psykopaatit suosivat tietynlaisia töitä. Katso tästä lista psykopaateille tyypillisistä töistä. Onko sinun työkaverinasi psykopaatti?

torstai 4. helmikuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Tarinat väkivaltaisista ja murhanhimoisista psykopaateista, jotka tuovat mieleen Hannibal Lecterin, ovat vain tarinoita. Osa psykopaateista on tosin rikolllisia, mutta vain harvat ovat väkivaltaisia.

Suurin todennäköisyys törmätä väkivallattomaan psykopaattiin on tietyillä työpaikoilla.

Onko työkaverisi psykopaatti?

Yhdysvaltalaisen Emoryn yliopiston tutkijat ovat laatineet listan ammateista, joissa menestyvät psykopaatit – he, jotka eivät ole väkivaltaisia – viihtyvät:

  1. Toimitusjohtaja

  2. Juristi

  3. Radio- tai tv-tuottaja

  4. Myyjä

  5. Kirurgi

  6. Journalisti

  7. Poliisi

  8. Pappi

  9. Kokki

  10. Toimihenkilö

– Työhon liittyy usein itsensä korostamista ja valtaa. Kirurgi esimerkiksi on työssään elämän ja kuoleman herra. Heillä ei ole mitään sitä vastaan, että he ovat tapahtumien keskiössä ja että heitä kuunnellaan. Tällaiset piirteet ovat usein tyypillisiä myös psykopaateille, selittää Tine Wøbbe, Tanskassa Roskildessa sijaitsevan Sct. Hansin psykiatrisen sairaalan johtaja.

Tunnista psykopaatti

Psykopaatin voi tunnistaa tiettyjen tyypillisten ominaisuuksien perusteella.

Useimmat psykopaatit ovat miehiä. Yleensä he ovat hurmaavia, impulsiivisia, he myös valehtelevat paljon ja ovat hyviä manipuloimaan, heillä on hyvä itsetunto mutta heillä ei ole kykyä kokea surua tai empatiaa.

– Jos joku on työssään alkanut epäillä omia kykyjään ja päätöksiään, syynä voi olla se, että työkaveriksi on valikoitunut psykopaatti. Jos esimerkiksi on saanut uudeksi kollegaksi tai pomoksi henkilön, jonka seurassa ei koskaan tunne oloaan turvalliseksi, kyseessä voi olla psykopaattinen henkilö, sanoo Tine Wøbbe.

Psykopaatit ovat erittäin taitavia matkimaan ihmisten normaaleja reaktioita ja he saattavat toisista olla hyvinkin kiehtovia persoonia.

Psykopaatin aivoissa huonot piuhat

Psykopaatin aivoissa on havaittu poikkeavaa toimintaa ja huonoja yhteyksiä. Siellä myös myllertävät monet kemialliset viestiaineet. Lue lisää:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: