Lil Bub

Netin kissavideot tuottavat hyvää mieltä ja motivoivat

Älä suotta pode huonoa omaatuntoa, kun seuraavan kerran lykkäät tärkeää työtä katsoaksesi tuoreimman kissavideon Facebookista. Kissavideot tekevät sinulle hyvää, sillä ne kohottavat mielialaa ja motivoivat.

tiistai 16. helmikuuta 2016 teksti Jakob Priess

Kissat, jotka kerjäävät huomiota. Kissat, jotka säikkyvät kurkkuja. Kissat, jotka kapuavat ylös ja putoavat alas.

Internet on niin täynnä kissavideoita, että voisi kuvitella koko informaatioyhteiskunnan perustuvan kissoille... niin ja tietysti myös pornolle.

Nyt Indianan yliopistossa Bloomingtonin viestintä- ja medialaitoksen joukkoviestinnän professorina toimiva Jessica Gall Myrick on todistanut, että kissavideot eivät suinkaan ole vain ajanhukkaa.

Millaista tutkimusta, kissa vieköön!

Kun tutkijayhteisö on käyttänyt aikaa ja resursseja sen tutkimiseen, miten internetin kissavideot vaikuttavat ihmisiin, on ihan ensiksi kysyttävä: ”Onko tähän koira haudattuna?"

Seuraavaksi on pakko kysyä: "Miten ihmeessä sait tällaisen idean?" "Saitko todella taloudellista tukea tähän tutkimukseen?" ja "Idea on tosi outo... entä saitko jotain selville?"

"Jotta oppisimme ymmärtämään paremmin sitä vaikutusta, joka internetillä on meihin yksilöinä ja yhteiskuntana, emme voi unohtaa kissavideoilmiötä", Myrick kertoi Indianan yliopiston uutispalvelulle.

Itse asiassa Myrick sai tutkimuksessaan selville aika paljon asioita.

Kissojen tuottamaa onnea ja motivaatiota

Myrickin tutkimukseen osallistui 6 795 henkilöä, jotka vastasivat kysymyksiin ennen kissavideoiden katselua ja sen jälkeen.

Jos Myrickin koehenkilöitä on uskominen, tulos on hämmästyttävä:

  • Koehenkilöt kokivat olevansa energisempiä ja optimistisempia katsottuaan kissavideoita netistä.

  • Koehenkilöt kokivat aiempaa vähemmän kielteisiä tunteita ja ajatuksia, kuten ahdistusta, ärtymystä tai masennnusta katsottuaan kissavideoita netistä.

  • Kissavideoita katsottiin useimmiten työ- tai opiskeluaikana, ja kissavideoiden katselun tuottama ilo ylitti ajan haaskauksesta johtuvan huonon omantunnon.

"Jopa silloin, kun koehenkilöt katsoivat kissavideoita Youtubesta työaikana, vaikka heidän olisi pitänyt tehdä jotain muuta, he saivat siitä voimavaroja, jotka auttoivat heitä ratkaisemaan sitä seuraavat tehtävät paremmin", tutkija sanoo.

Söpöt eläimet tukevat suoritusta

Myrickin tulokset ovat samoilla linjoilla kun japanilaistutkijoiden vuonna 2012 julkistamat, paljon huomiota herättäneet tutkimukset.

Tuolloin Hiroshiman yliopiston tutkijat havaitsivat, että söpöjen eläinten poikasten katseleminen vahvistaa ihmisen kognitiivisia ja motorisia kykyjä.

Tutkimus osoitti jopa sen, että ihmiset, joille näytettiin söpöjen poikasten kuvia ennen tehtävää eivät ainoastaan selviytyneet tehtävästä paremmin kuin ne, jotka eivät olleet nähneet poikasten kuvia.

Koehenkilöt selviytyivät myös paremmin kuin vertailuryhmä, joille oli näytetty söpöjä kuvia täysikasvuisista eläimistä.

Japanilaistutkijoiden mukaan tulosta selittää se, että söpöt eläinten poikaset herättävät ihmisissä samanlaisen suojeluvaiston kuin vauvat ja saavat heidät keskittymään paremmin käsillä olevaan tehtävään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: