nb_u04 genius

Miehet ovat lahjakkaita, naiset pakertavat

Naiset eivät hakeudu töihin, joissa lahjakkuus tai synnynnäiset kyvyt määräävät menestyksen. Sen sijaan he panostavat kovaan työhön. Näin todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

torstai 22. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Olisiko Sherlock Holmes voinut olla nainen? Tuskin, jos uskomme uutta tutkimusta, jossa selvitettiin sukupuolieroja eri tutkimusaloilla.

Tutkija Sarah-Jane Leslie, joka on yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston filosofian professori, toteaa, että kulttuurissamme on syvään juurtunut käsitys siitä, että nerot ja ihmelapset ovat juuri miehiä. Siksi monet naiset eivät kerta kaikkiaan edes hakeudu aloille, joilla lahjakkuus on avain menestykseen.

”Ajatelkaa vaikkapa Harry Potter -kirjojen Hermione Grangeria. Romaanihahmo on osoitus siitä, että naisen saavutukset perustuvat pikemminkin tuntikausien lukemiseen kuin ainutlaatuiseen nerouteen”, toteaa Sarah-Jane Leslie Live Science -sivuston haastattelussa.

Lahjakkuus tarkoittaa vähemmän naisia

Leslie tutki sukupuolieroja ja akateemisia vaatimuksia 30 eri tutkimusalalla. Alojen kirjo ulottui tietotekniikasta musiikkiin. Leslie kysyi 1 820 henkilöltä, mitä ominaisuuksia vaaditaan, että juuri heidän alallaan menestyy.

Tutkimuksesta kävi ilmi selvästi, että mitä enemmän painoa vastaajat antoivat synnynnäiselle lahjakkuudelle, sitä pienempi oli naisten osuus sillä allalla.

Naiset epäilevät omaa lahjakkuuttaan

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lahjakkuuden painottamisen ja alan korkeiden pääsyvaatimusten välillä ei sen sijaan ollut yhteyttä.

Tutkijoiden mukaan siis naiset itse päättävät olla hakeutumatta niille aloille, joilla lahjakkuus on ratkaisevassa asemassa. Sen sijaan he tähtäävät uraan, jolla he voivat menestyä tekemällä kovasti työtä.

Lue lisää naisiin ja miehiin liittyvistä uskomuksista alla olevasta artikkelista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: