nb_u44 clown

Klovnit herättävät pelkoa Ranskassa

Koulrofobialla tarkoitetaan sairaalloista, perusteetonta klovnien pelkoa. Ranskassa on kuitenkin ollut oikeita syitä pelätä klovneja, sillä siellä väkivaltaiset klovnit ovat ottaneet uhrikseen satunnaisia ohikulkijoita.

torstai 30. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Ranskassa ja Isossa-Britanniassa on levinnyt outo villitys. Siellä nuoret väkivallantekijät ovat pukeutuneet klovneiksi ja käyneet ohikulkijoiden kimppuun.

Tuoreet tapahtumat antavat klovnien pelolle, koulrofobialle, täysin uuden ulottuvuuden. Koulrofobia on kukoistanut populaaritieteessä aina 1980-luvulta alkaen.

Vaikka koulrofobia on kiistelty aihe tutkijoiden parissa, useissa tutkimuksissa on osoitettu, että klovnit saattavat aiheuttaa pelkotiloja erityisesti lapsille.

Sairaalaklovnit pelottavat

Vuonna 2008 brittiläisen Sheffieldin yliopiston tutkijat havaitsivat, että sairaalan lastenosastojen seinillä roikkuvat klovnien kuvat pelottavat monia lapsia, vaikka niiden tarkoitus oli rauhoittaa.

Yhdysvaltalaiset psykologit puhuvat niin kutsutusta uncanny valley -hypoteesista (vieras laakso). Sillä tarkoitetaan sitä, että ihmiset alkavat suhtautua torjuvasti, kun jokin muistuttaa ihmistä liikaa mutta ei kuitenkaan aivan ole ihminen.

Tällainen melkein ihmisen kaltainen asia voi olla vauvanukke tai ihmistä muistuttava robotti.

Romaanin klovni herätti pelon

Kalifornian valtionyliopiston psykologian professori Ronald Doctor totesi The Toronto Star -lehdelle, että erityisesti 2-vuotiaat lapset reagoivat voimakkaasti hahmoon, jolla on selvästi ihmiseksi tunnistettava vartalo mutta siihen liittyvät omituiset kasvot.

Aikuisväestön keskuudessa klovnien pelottavuutta ovat varmasti lisänneet suositut fiktiiviset hahmot, kuten Stephen Kingin vuonna 1986 ilmestyneen Se-romaanin Pennywise.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: