terrorist profile

Aivopesu luo ääriajattelua

Itsemurhaiskut ja terroriteot, kuten viime perjantain iskut Ranskassa, ovat usein järjestelmällisen aivopesun kohteeksi joutuneiden ihmisten tekemiä.

torstai 15. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Mikä saa ihmisen menemään keskelle väkijoukkoa ja räjäyttämään siellä pommin, joka surmaa hänet itsensä ja monet lähellä olijat? Tai miksi joku toinen keksii tulittaa automaattiaseella tuntemattomia ihmisiä?

Yksiselitteistä vastausta tuskin pystytään koskaan antamaan, mutta tutkijoiden mukaan yksi syy voi olla se, että tekoihin syyllistyneet henkilöt ovat joutuneet järjestelmällisen aivopesun kohteeksi.

Terroristiryhmät, jotka värväävät nuoria eri puolelta maailmaa, etsivät järjestelmällisesti henkilöitä, jotka ovat alttiita manipuloinnille.

Väkivalta ja painostus voivat murtaa kuitenkin jopa henkisesti vahvoja ihmisiä.

Aivopesu voi murtaa kenet tahansa

Aivopesu sisältää kolme vaihetta. Ensin uhri murretaan fyysisen ja henkisen väkivallan avulla ja pakotetaan luopumaan omista käsityksistään.

Sitten aloitetaan muutosvaihe. Siinä uhrille syötetään tietoja uudesta ajattelutavasta, jonka manipuloija haluaa henkilön omaksuvan.

Viimeinen vaihe on rakennusvaihe, jossa uhri palkitaan siitä, että hän on omaksunut ryhmän ajattelutavan. Palkinto voi olla väkivallan loppuminen, ystävällisyys tai korkeamman arvoaseman saavuttaminen uudessa ryhmässä.

Aivopesu on vanha keksintö

Henkilö, joka on kokenut aivopesun, sysää syrjään henkilökohtaiset tarpeensa ja toimii luonteensa vastaisesti voidakseen suorittaa hänelle määrätyn tehtävän.

Neuvostoliitossa aivopesua harjoitettiin laajalti Stalinin aikana 1930-luvulla.

Historiasta löytyy monia muitakin esimerkkejä järjestelmällisestä manipulaatiosta. Voit lukea niistä lisää alla olevasta artikkelista:

Miten suuri on terrori-iskun todennäköisyys?

Tutkija John Mueller laski vuonna 2006, että todennäköisyys joutua terrori-iskuun on maailmanlaajuisesti 1/80 000.

Vuonna 2011 eli syyskuun 11. päivän iskujen 10-vuotispäivänä Reason-lehden tiedetoimittaja Ronald Baily arvioi, että yhdysvaltalaisten riski joutua terrori-iskuun on 1/20 000 000.

Vertailun vuoksi: todennäköisyys saada salamanisku on 1/5 500 000, eli neljä kertaa niin suuri.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: