Venskab Top

12 psykologista vinkkiä uusien ystävien saamiseen

Ystävät ovat tärkeitä. Usein meidän on kuitenkin vaikea sanoa, miksi meillä on juuri ne ystävät, jotka meillä on. Tiede on selvittänyt asiaa, ja me olemme koonneet tutkimustuloksista ohjeita ystävien saamiseen ja ystävyyssuhteiden ylläpitämiseen!

torstai 1. syyskuuta 2016 teksti Jakob Priess

Miksi sinulla on ne ystävät, jotka sinulla on? Miten teistä ylipäätään tuli ystäviä?

Useimmat ystävyyssuhteet rakentuvat ja vahvistuvat vuosien kuluessa, mutta jostakin ne kaikki ovat saaneet alkunsa – ja ystävystymiseenne on ollut jonkin syy.

Sukelsimme psykologisiin tutkimuksiin selvittääksemme, miten ystävyyssuhteet syntyvät. Samalla kokosimme myös tutkittua tietoa siitä, miten sinä voit oppia ottamaan ensimmäisen askeleen ja saada entistä helpommin uusia ystäviä elämääsi.

1. Jäljittele keskustelukumppanin eleitä

Kun puhut toisen ihmisen kanssa ja tietoisesti tai tiedostamattasi jäljittelet henkilön kehon kieltä, eleitä ja ilmeitä, henkilö suhtautuu automaattisesti sinuun myönteisesti.

Vuonna 1999 New Yorkin yliopiston tutkijat osoittivat niin kutsutun "kameleontti-ilmiön" olemassaolon kokeessa, johon osallistui 78 miestä ja naista.

Koehenkilöitä pyydettiin yksittäin työskentelemään henkilöiden kanssa, joiden he luulivat olevan muita koehenkilöitä, mutta jotka itse asiassa olivatkin tutkijaryhmän jäseniä.

Ne koehenkilöt, joiden yhteistyökumppani selvästi jäljitteli heidän kehon kieltään ja ilmeitään, ilmaisivat selvästi myöhemmin pitävänsä henkilöstä, jonka kanssa he olivat työskennelleet.

2. Anna aikaasi

Kvinder drikker kaffe

Pidä huolta siitä, että vietät aikaa sen henkilön kanssa, jonka kanssa haluaisit olla ystävä tai jonka kanssa haluat olla ystävä jatkossakin. Yksinkertaista mutta totta.

Tutkimuksissa on 1950-luvulta alkaen moneen kertaan todistettu, että mitä enemmän aikaa vietät jonkun henkilön kanssa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä henkilöllä on sinusta positiivinen kuva.

Pittsburghin yliopiston tutkijat totesivat tämän kokeessa, johon osallistui yliopiston omia psykologian opiskelijoita.

Kokeessa neljä saman oloista nuorta naista osallistui eri luennolle eri aikaan. Naiset eivät olleet tekemisissä miesopiskelijoiden kanssa millään tavalla. Jälkeenpäin miespuoliset opiskelijat sanoivat olevansa kiinnostuneimpia niistä naisista, jotka olivat olleet eniten läsnä.

3. Älä säästele kehuissa

Muista kehua ympäristössäsi olevia ihmisiä ja puhu heistä positiiviseen sävyyn. Se heijastuu oitis takaisin sinuun.

Tästä psykologiasta tutusta tahattomien ominaisuuksien siirtoilmiöstä käytetään englanniksi nimitystä "spontaneous trait transference". Sillä tarkoitetaan sitä, että jos puhut ihmisistä tietyllä tavalla, ympäristössäsi olevat ihmiset liittävät sinuun itseesi samoja ominaisuuksia.

Siis jos kuvaat jotakuta ystävälliseksi, vastuuntuntoiseksi ja hauskaksi, ympäristösi kokee sinut entistä ystävällisempänä, vastuuntuntoisempana ja hauskempana.

On olemassa jopa tutkimuksia siitä, että ilmiö toteutuu silloinkin, kun lähellä olevat ihmiset tietävät, että sinulla ei todellakaan ole mainittuja ominaisuuksia.

Ja muista, että tämä pätee myös silloin, kun puhut pahaa jostakusta tai aliarvioit jotakuta. Silloin siis ympäristösi liittää samat negatiiviset ominaisuudet sinuun itseesi.

4. Ole hyvällä tuulella

Kvinde jubler

Kun näytät hyvän tuulesi muillekin, lähelläsi olevat ihmiset saavat oitis hyvän mielen ja liittävät positiivisen tunteen sinuun.

Tunteen tarttuminen liittyy siihen, että olemme tiedostamattamme erittäin hyviä lukemaan toistemme tunteita – ja reagoimaan niihin.

Asiaa on tutkittu muun muassa Ohion yliopistossa ja Havaijin yliopistossa. Niissä on todettu, että mieliala ja tunteet tarttuvat meihin, kun tulkitsemme toisen non-verbaalisia viestejä.

Reagoimme siis siihen, miten me itse koemme toisten mielenalan, ja siksi tulemme itse paremmalle tuulelle, kun ympärillä on sellaisia ihmisiä, joista meille välittyy hyvä olo

5. Näytä, että voit tehdä virheitä

Älä yritä uskotella jollekulle, että olet täydellinen, sillä ihmiset pitävät enemmän ihmisistä, jotka silloin tällöin tekevät virheitä.

Psykologisissa tutkimuksissa on todettu, että pienet ja merkityksettömät virheet saavat ympärillä olevat ihmiset pitämään sinusta enemmän kuin silloin, kun näyttäydyt muille täydellisenä.

Yhdysvaltalainen psykologi Elliot Aronson kuvasi ilmiötä ensimmäisen kerran vuonna 1966, ja sen jälkeen siitä on tehty monia tutkimuksia.

Ilmiö on erityisen selvä silloin, kun sinä olet läheisiäsi, ystäviäsi tai kollegoitasi huomattavasti parempi jossakin asiassa, mutta kykenet tahallasi tekemään joitakin pikku virheitä, joiden ansiosta muutut muiden silmissä ”inhimillisemmäksi”.

6. Keskity yhteisiin arvoihin

Meitä kiinnostavat eniten ihmiset, joilla on samat arvot ja kiinnostuksen kohteet. Jos haluat ystäviä, keskity siis teitä yhdistäviin asioihin ja arvoihin – ja unohda eroavaisuudet.

Kuuluisassa kokeessa, jonka yhdysvaltalainen psykologi Theodore Newcomb teki vuonna 1956 Michiganin yliopistossa, todettiin, että samankaltaiset lapset leikkivät parhaiten.

Newcomb jakoi toisiaan tuntemattomat miehet ryhmiin heidän arvojensa ja elämänkäsityksensä mukaan. Sen jälkeen hän laittoi miehet asumaan samaan taloon.

Kokeen lopussa koehenkilöt olivat selvästi solmineet vahvoja siteitä juuri niihin henkilöihin, joiden kanssa heillä oli eniten yhteisiä arvoja.

7. Muista kosketus

Hånd på skulder

Nopea kosketus käsivarteen puhuessa tai painallus olkapäähän huomion saamiseksi. Pienet kosketukset edesauttavat sitä, että henkilö, jonka kanssa puhut, saa sinusta positiivisen käsityksen.

Tiedostamattomat, tuskin huomattavat kosketukset ovat tutkimusten mukaan hyvä keino saada ihmiset pitämään itsestään enemmän.

Lukuisat tieteelliset kokeet tukevat teoriaa. Yksi niistä on ravintolakoe, jonka Mississippin yliopiston ja Rhodes Collegen tutkijat suorittivat vuonna 1984.

Siinä psykologit tutkivat, miten vaihtorahoja tuovan tarjoilijan kevyt kosketus asiakkaaseen vaikutti. Niissä pöydissä, joissa tarjoilija kosketti aivan kevyestikin asiakasta, hän sai selvästi enemmän tippiä.

8. Hymyile – hymy riittää!

Hymyilemällä luot heti hyvän vaikutelman itsestäsi. Vaikutus on niin selvä, että me jopa muistamme muita paremmin ne ihmiset, jotka ovat ensitapaamisilla hymyilleet meille.

Tämä saattaa vaikuttaa itsestäänselvyydeltä, ja juuri sitä se onkin: Me pidämme enemmän hymyilevistä ihmisistä kuin ihmisistä, jotka eivät hymyile. Ja asiasta on olemassa runsaasti tieteellisiä tutkimuksia.

Esimerkiksi Wyoming yliopiston tutkijat totesivat vuonna 2013, että naiset automaattisesti pitävät enemmän toisten naisten kuvista, jos naiset hymyilevät niissä – huolimatta muista kehon kielen signaaleista.

Yllättävämpiin tuloksiin päästiin sen sijaan Italiassa Firenzen yliopiston tutkimuksessa, jossa vuonna 2015 todettiin, että ihmiset todellakin muistavat aiemmin kohtaamansa ihmiset paremmin, jos nämä hymyilivät ensitapaamisella.

9. Kerro salaisuuksia

Hemmelighed piger

Kerro itsestäsi jotain henkilökohtaista, jotain, jota et sanoisi kenelle tahansa. Huomaat heti, että ihminen, jolle jaoit salaisuutesi, on oitis entistä enemmän sitoutunut sinuun.

Professori Arthur Aronin New Yorkin yliopistossa johtamassa tutkimuksessa vuonna 1997 todettiin, että henkilökohtaisten asioiden paljastaminen ja salaisuuksien kertominen luovat vahvan siteen ihmisten välille.

Kokeessa Aron pani yhdysvaltalaisia opiskelijoita juttelemaan keskenään 45 minuutin ajan, jotta nämä ”oppisivat tuntemaan toisensa”.

Puolelle opiskelijoista annettiin kortti, jossa oli yhdentekeviä ja ylimalkaisia kysymyksiä, kuten "Missä mielellään vietät lomasi ja miksi?"

Toiset saivat kortin, jossa oli erittäin henkilökohtaisia kysymyksiä, kuten ”Millainen suhde sinulla on äitiisi?”

45 minuutin jälkeen koehenkilöt, joilla oli hyvin henkilökohtaisia kysymyksiä, kokivat olevansa läheisempiä kuin ne, jotka olivat vain jutustelleet toistensa kanssa.

10. Odota positiivista reaktiota

Kun ajattelet positiivisia ajatuksia jostakusta, kohtelet häntä myös positiivisemmin, ja siitä seuraa se, että henkilö pitää sinua ensistä positiivisempana.

"Pygmalion-efektillä" tarkoitetaan psykologiassa sitä, että se, mitä ajattelet jostakin ihmisestä on yhteydessä siihen, miten häntä kohtelet.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos sinulla on negatiivisia odotuksia jostakin ihmisestä, kohtaat hänet automaattisesti negatiivisin tuntein – ja päinvastoin.

Ketjureaktio syntyy, kun toinen henkilö vastaavasti reagoi sinun käytökseesi, ja siten kaksinkertaistaa sinun negatiivisen tai positiivisen suhtautumisesi.

11. Käytä huumoria

Huumori on tehokas väline luomaan henkilökohtaisia suhteista. Yhdessä nauraminen on jo yksi askel kohti ystävyyttä.

Mikään ei yhdistä ihmisiä niin hyvin kuin nauru. On myös tieteellisesti on todistettu, että jos ihmisellä ei ole huumoria – siis hän ei voi nähdä tilanteessa sen huvittavia puolia – hän samalla työntää toisia pois luotaan.

12. Kuuntele – ja anna toisten puhua

Kvinder lytter

Puhuminen on hopeaa, mutta vaikeneminen kultaa on hyvä sääntö myös ystävyydessä. Monikaan asia ei ole niin vapauttavaa kuin se, että saa itse puhua puolestaan. Ole siis hiljaa, kuuntele ja kysy henkilöltä itseltään, miten asiat ovat.

Huomiota herättäneessä Harvardin yliopistossa vuonna 2012 tehdyssä kokeessa selvisi, että se, että ihminen saa itse puhua puolestaan, laukaisee aivoissa samanlaisen positiivisen reaktion kuin hyvä ruoka tai seksi.

Henkilö, joka antaa meille luvan puhua itse, kokee tämän saman ”palkitsemisilmiön”, sillä me suhtaudumme häneen sen jälkeen entistä positiivisemmin.

Lyhyesti sanottuna: Pidämme ihmisistä, jotka osoittavat olevansa kiinnostuneita meistä ja antavat meidän kertoa itse mielipiteemme.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: