Raaka liha kasvatti aivoja

Pehmeä purtava teki tilaa aivoille

Lihansyönti oli käännekohta ihmiskunnan historiassa. Ilman raakaa lihaa ihmisellä ei olisi nykyisen kaltaisia isoja aivoja.

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten esivanhempamme alkoivat syödä lihaa ja esikäsitellä ravintoaan yksinkertaisilla kivityökaluilla.

Ruokavalion muutos merkitsi murrosta ihmisen kehityshistoriassa, koska sillä oli kauaskantoiset seuraukset, esitetään tuoreessa yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkimuksessa.

Pienemmät hampaat, isommat aivot

Uusien ravintotottumusten omaksumisen jälkeen nykyihmisen edeltäjien ei enää tarvinnut käyttää yhtä paljon aikaa ja energiaa ruoan pureskelemiseen.

Kovien, sitkeiden juurien korvaaminen punaisella lihalla ja esikäsitellyillä kasvinosilla vähensi leukalihasten työtä noin 17 prosenttia. Vuodessa säästyi jopa 2,5 miljoonaa purentaliikettä.

Niinpä leuat ja niiden lihakset sekä hampaat saattoivat alkaa pienentyä. Näin kalloon vapautui jatkuvasti lisää tilaa kasvaville aivoille.

Raaka liha pidensi elämää

Lihansyönti on tärkeää muutenkin kuin vain aivojen kehitykselle. Raa'an lihan ansiosta ihminen alkoi elää pidempään kuin lähin sukulainen, simpanssi.

Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: