ig nobel teaser

Outo tiede palkittiin huumorinobeleilla

Vuotuisessa Ig Nobel -palkintojuhlassa – eräänlaisessa varjo-Nobel-gaalassa – tehdään pilaa erikoisista ja hyvin kapea-alaisista tutkimuksista.

keskiviikko 28. syyskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Yleensä tieteeseen suhtaudutaan hyvin vakavasti, mutta Ig Nobel -palkinnot ovat poikkeus. Palkinnoilla parodioidaan arvostettuja Ruotsissa jaettavia Nobelin palkintoja.

Ig Nobel -palkinnot jaetaan tutkimuksesta, joka ensimmäiseksi herättää hilpeyttä ja sen jälkeen saa ajattelemaan.

Voittajat palkitaan peräti 10 biljoonalla Zimbabwen arvotonta valuuttaa. Palkintojenjakotilaisuus on muutenkin hyvin huumoripitoinen.

Biologian palkinto

Biologian Ig Nobel -palkinnon sai Charles Foster, joka on elänyt luonnossa muun muassa kuin mäyrä, saukko, saksanhirvi ja lintu ja joka on julkaissut tästä kirjan “Being a Beast”.

Foster jakoi palkinnon brittiläisen Thomas Thwaitesin kanssa, joka tunnetaan myös vuohimiehenä. Thwaites on suunnitellut erikoiset proteesit, jotka auttavat häntä kävelemään samassa asennossa kuin vuohi ja kiipeilemään Alpeilla. Hänen lyhykäinen elämänsä lainasorkissa kumpusi halusta vapautua ihmisen elämästä, ja hän on myös kirjoittanut kokemuksistaan kirjan “GoatMan".

Taloustieteen palkinto

Taloustieteen palkinto myönnettiin uusiseelantilaiselle tutkijaryhmälle, joka on tutkinut “kivien persoonallisuuksia” myynnin ja markkinoinnin näkökulmasta.

Fysiikan palkinto

Unkarin, Espanjan, Ruotsin ja Sveitsin tutkijat ovat maarajat ylittävänä yhteistyönä tarkastelleet lähemmin sudenkorentoja ja paarmoja eli nisäkkäistä verta imeviä hyönteisiä.

Tutkijat saivat selville, että paarmat pitävät vähiten valkoisten hevosten verestä ja että sudenkorennot ovat viehättyneet mustiin hautakiviin.

Kemian palkinto

Palkinnon voittaja on saksalainen autonvalmistaja Volkswagen. Yhtiö sai sen tavasta, jolla se ratkaisi autojen taipumuksen saastuttaa ja lisätä kasvihuonekaasupäästöjä. Yhtiötä "ylistettiin" siitä, että se oli keksinyt autoja, jotka saastuttivat vähemmän, kun niitä testataan.

Palkinnolla Volkswagenia luonnollisesti pilkattiin skandaalista, jonka yhtiö aiheutti huijaamalla dieselautojensa NOx-hiukkaspäästöjä koskevissa testeissä.

Lääketieteen palkinto

Saksalaisia kunnioitettiin myös lääketieteen palkinnolla. Sen voittivat Lyypekin yliopiston tutkijat, jotka olivat selvittäneet, että vasemman käden kutinaa voi lievittää katsomalla peiliin ja raapimalla samaa kohtaa oikeassa kädessä.

Näin ei tarvitse esimerkiksi raapia suoraan haavaa, jos sitä kutittaa.

Psykologian palkinto

Kanadalainen Vanderbiltin yliopisto ja muutamat muut yliopistot saivat psykologian palkinnon valehtelemista koskevasta tutkimuksestaan.

Tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta valehtelijalta, joiden ikähaitari oli 6-77 vuotta, kuinka usein he valehtelivat. Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että aikuiset ovat parhaimpia valehtelemaan.

Rauhan Ig Nobel

Rauhanpalkinto myönnettiin tutkijaryhmälle, joka teki tutkimuksen näennäissyvällisestä sanojenpyörittelystä – "pseudo-profound bullshitista”.

Kirjallisuuden palkinto

Kirjallisuuden palkinto meni Ruotsiin, jossa biologi ja kärpästutkija Fredrik Sjöberg oli kirjoittanut omaelämäkertatrilogian siitä, kuinka tyydyttävää kuolleiden ja elävien kärpästen keräily on.

Hedelmällisyyden palkinto

Kuva: European Urology

Jo edesmennyttä egyptiläistä seksologia Ahmed Shafikia kunnioitettiin hedelmällisyyden palkinnolla vuonna 1993 tekemästään tutkimuksesta, jossa hän puki rotille eri materiaaleista valmistettuja housuja selvittääkseen, miten materiaali vaikutti niiden paritteluhaluihin.

Vähiten halukkaiksi osoittautuivat polyesterihousuihin puetut rotat. Tähän saattoi vaikuttaa polyesteriin kerääntyvä hankaussähkö.

Havainnointipsykologian palkinto

Kaksi japanilaista tutkijaa saivat palkinnon perehtymisestään siihen, miten erilaisilta esineet näyttävät, kun niitä kumarrutaan katsomaan jalkojen välistä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: