Snake on eggs

Miten linnun sikiö saa happea munassa?

Miten munassa kehittyvät eläimet hengittävät ennen kuoriutumistaan? Entä mistä ne saavat ravintoa?

tiistai 25. tammikuuta 2011

Lintujen ja matelijoiden munat sisältävät kaiken sen ravinnon, jonka uusi yksilö tarvitsee sikiönkehityksen aikana. Munan ulkopuolelta tulee vain lämpöä ja happea. Lämmön riittävyydestä huolehtivat yleensä vanhemmat esimerkiksi hautomalla munaa tai hautaamalla sen lämpimään paikkaan.

Happi on peräisin ilmasta. Sitä imeytyy omia aikojaan munaan huokoisessa kuoressa ja sen sisäpuolella sijaitsevissa kalvoissa olevien kanavien kautta. Munassa happea sitoo ennen kaikkea rakkokalvo-niminen kudosrakenne. Siinä on paljon pieniä verisuonia, joita pitkin happi kulkee alkioon. Kehittyvän yksilön tuottama hiilidioksidi poistuu niin ikään verenkierron kautta ja häviää munasta passiivisesti. Sen sijaan erilaiset eritteet kertyvät rakkokalvoon.

Kalkkunan muna vaihtaa 27 litraa kaasuja

Esimerkiksi kalkkunan muna vaihtaa 27 litraa kaasuja – happea, hiilidioksidia ja vesihöyryä – 28 vuorokautta kestävän haudonta-ajan kuluessa. Keuhkohengitys käynnistyy vasta kuoriutumisen jälkeen.

Munan ruskuainen eli keltuainen on ikään kuin emon tulevalle jälkeläiselleen antama eväspaketti. Sen koostumuksesta noin puolet on vettä. Toinen puoli sisältää monenlaisia proteiineja sekä rasva- ja kivennäisaineita, joiden varassa uusi yksilö voi kasvaa elinkelpoiseksi.

Turtle with eggs

Sikiönkehityksen aikainen ravinnonotto ruskuaisesta tapahtuu verenkierron kautta tavalla, joka muistuttaa jossain määrin istukkanisäkkäiden napanuoran toimintaa. Ruskuaisen määrä munassa vaihtelee lajeittain. Asiaan vaikuttaa muun muassa se, miten kehittyneitä tulokkaat ovat silloin, kun ne kuoriutuvat. Esimerkiksi osa linnunpoikasista osaa kävellä, uida ja sukeltaa pian kuoriutumisensa jälkeen, kun taas osa näkee päivänvalon alastomina, sokeina ja lähes liikuntakyvyttöminä.

Munassa on myös valkuaiseksi kutsuttua ainetta, josta vain noin yksi kymmenesosa on erilaisia proteiineja. Loput on silkkaa vettä. Valkuaisen arvellaan suojaavan kehittyvää yksilöä munaan mahdollisesti pääseviltä bakteereilta, sillä monet sen sisältämistä proteiineista ovat antibakteerisia. Toisin sanoen ne joko tappavat bakteereja tai estävät niitä lisääntymästä.

Muna hengittää

Munissa, joilla on kova kalsiumpitoinen tai pehmeä nahkamainen kuori, eri (1, 2 & 3) kerrokset päästävät lävitseen kaasuja eli hengittävät. Hapen (A) tuloa ja hiilidioksidin (B) poistumista säätelevät vesi-, suoni- ja rakkokalvot.

  • Muna ei ole ilmatiivis pakkaus

    Kuoressa on tuhansia huokosia, joiden kautta munaan pääsee ilmaa ja munasta poistuu hiilidioksidia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: