Felix Baumgarter testjump

Katso filmi: Kun Baumgartner rikkoi äänivallin

Vuosi sitten itävaltalainen Felix Baumgartner hyppäsi 39 kilometristä ja saavutti hypyssään 1 357,6 kilometrin tuntinopeuden. Uudessa dokumenttifilmissä muistellaan ennätyshyppyä.

torstai 4. lokakuuta 2012

Lataa artikkeli ja lue koko juttu Felix Baumgartnerista ja hänen yrityksestään rikkoa äänivalli.

Maailman ensimmäisen yliääni-ihmisen nimi on Felix Baumgartner. 43-vuotias itävaltalainen huimapää hyppäsi tasan vuosi sitten 14.10.2012 erikoisvalmisteisesta avaruuskapselista 39 kilometrin korkeudesta ja laskeutui kymmenen minuuttia myöhemmin Roswelliin Yhdysvaltoihin.

Baumgartner oli ensimmäinen ihminen, joka rikkoi äänivallin suojanaan ainoastaan avaruuspuku. Selässään hänellä oli säiliö, jossa oli hengitysilmaa 10 minuutiksi. Baumgartnerin nopeus kiihtyi vain 50 sekunnissa nollasta 1 350 kilometriin tunnissa. Sitten hän avasi laskuvarjonsa ja laskeutui onnellisesti maahan.

Nopeimmillaan Baumgartner putosi 1 357,6 kilometrin tuntinopeudella, mikä ohuessa ilmakehässä tarkoitti sitä, että hän lensi ääntä nopeammin.

Felix löi monta ennätystä

Asiantuntijat olivat pelänneet, että Baumgartnerin avaruuspuku rikkoutuisi hypyn aikana tai että hän alkaisi kieppua hallitsemattomasti. Baumgartner ei odotusten mukaan ohuessa ilmassa huomannut lainkaan äänivallin rikkoutumista, mutta hän alkoi vapaan pudotuksen aikana kieppua vaarallisesti. Hän sai kuitenkin suoristettua itsensä ja laskeutui turvallisesti.

Vuonna 1960 Joe Kittinger hyppäsi 31,3 kilometristä. Hänen ennätyksensä säilyi huimat 52 vuotta. Viime vuonna 83-vuotias Kittinger oli mukana valmentamassa Baumgartneria hyppyyn, ja hän oli myös paikalla Roswellissa. Ennätyshypyn rahoitti energiajuomayhtiö Red Bull.

Baumgartnerin hyppy oli monella tapaa ennätyksellinen: hän rikkoi ensimmäisenä ihmisenä maailmassa äänivallin, hän saavutti suurimman nopeuden vapaassa putoamisessa ja hän hyppäsi korkeammalta kuin kukaan muu aiemmin. Samalla hän suoritti korkeimman miehitetyn kaasupallolennon. Pisimmän vapaan putoamisen ennätys jäi kuitenkin edelleen Kittingerin nimiin.

Lue lisää: 10 faktaa Baumgartnerin hypystä

Katso uusi dokumentti Baumgartnerista

Vuosi Baumgartnerin hypyn jälkeen historiallisiin tunnelmiin voi palata uuden Mission to the Edge of Space -dokumentin parissa.

Dokumentissa on muun muassa ennen näkemättömiä kohtauksia kulissien takaa. Filmissä seurataan ennätyshypyn vaiheita ja kerrotaan, mitkä tapahtumat olivat romuttaa koko hankkeen.

Koko dokumentin voi katsoa 14. lokakuuta alkaen kolmen kuukauden ajan rdio.com-sivustossa. Jotta voit katsoa dokumentin, sinun pitää rekisteröityä sähköpostiosoitteellasi ja luoda Rdio-tili.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: