Stem cells 2014/12

Valo liikuttaa lihasta

Valoherkät muuntogeeniset kantasolut voivat palauttaa lihasten liikekyvyn.

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Halvautunut lihas voidaan saada liikkumaan valon avulla. Kehitteillä olevassa menetelmässä kantasoluihin yhdistetään valoherkän levän geeni.

Kantasolut ja valo paransivat halvaantuneen hiiren

Lontoolaisyliopistojen King's Collegen ja University Collegen tutkijat siirsivät hiiren kantasoluun levän geenin, joka tuottaa valoherkkiä proteiineja. Kantasolut saatiin myöhemmin jakaantumaan ja erikoistumaan liikehermosoluiksi, jotka välittävät signaaleja selkäytimen ja lihasten välillä.

Kun hermosolut siirrettiin hiiren jalkaan, jonka liikehermo oli katkaistu, solut kasvaessaan korjasivat hermon viidessä viikossa. Kun hermoa valaistiin sinisellä valolla, valo antoi jalan lihakselle supistuskäskyn.

Kantasoluhoito ei ole kovin kivulias

Halvaantuneiden liikekyvyn palauttamista on yritetty tähän asti sähköärsykkeiden avulla. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa kipua, jos kipuaisti on yhä tallella. Sähköimpulssien aiheuttamien lihasreaktioiden voimakkuutta on myös hankala säädellä. Ensi vaiheessa valo-ohjauksella yritetään saada halvaantunut hengittämään. Se on periaatteessa yksinkertaista, sillä keuhkoja supistaa vain yksi lihas.

SANASTO

Kantasolu on uusiutumiskykyinen erikoistumaton solu, joka voidaan saada kasvamaan minkä tahansa aikuisen yksilön kudoksen soluksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: