Stamceller giver synet tilbage

Kantasolut palauttavat näön

Kymmenellä silmäpohjan ikärappeumasta kärsivällä potilaalla uudet terveet solut ovat korvanneet silmän sairaat solut. Tulevaisuudessa kantasoluhoidot saattavat mullistaa monen sairauden hoidon.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kantasolut tekevät ihmeitä

Kantasoluhoitoa saanut nainen pystyy nykyään lukemaan näkötaulun neljä ylintä riviä, vaikka hän ei ennen erottanut siitä merkin merkkiä.

Dramaattinen muutos saatiin aikaan tutkimuksessa, johon osallistui naisen lisäksi 17 muuta silmänpohjan ikärappeuman takia erittäin huonosti näkevää ihmistä.

Vielä kokeellisen kantasoluhoidon tulokset todettiin lupaaviksi: kymmenellä potilaalla näkö parani niin, että he pystyvät lukemaan ja kirjoittamaan, tunnistamaan kasvoja, löytämään ruokakaupan hyllystä etsimänsä tuotteet ja erottamaan värejä.

Kahdeksalla muulla koehenkilöllä kantasoluhoito pysäytti näön heikkenemisen.

Koehenkilöiden silmiin ruiskutettiin kantasoluja

Koska silmänpohjan ikärappeumassa vahingoittuu verkkokalvon tarkan näkemisen alue, potilas menettää joskus jopa kokonaan sen näköaistin osan, jota hän tarvitsee eniten arjessa.

Terapian takana on uudistavaan lääketieteeseen keskittynyt yhdysvaltalaisyritys Ocata Therapeutics (entinen Advanced Cell Technology). Se sai jo kymmenen vuotta sitten kantasolut erilaistumaan näkösoluiksi.

PIIRROS: Verkkokalvon ikärappeuma on yleinen näkövamman syy. Siinä terävänäköalue vaurioituu vähitellen. Napsauta kuva suuremmaksi.

src="http://tieku.fi/files/bonnier-ill/attach/oeje_fi_0.jpg" align= "left"

Kantasolut voivat parantaa parantumattomia sairauksia

Jos kantasoluhoidot osoittautuvat niin lupaaviksi kuin odotetaan, luvassa on suuria mullistuksia lääketieteen alalla. Toivotaan, että jo 10–20 vuoden kuluttua syöpä ja diabetes sekä Parkisonin tauti ja monet muut hermosairaudet voidaan parantaa kantasoluhoidoilla. Lue lisää kantasoluista tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: