Stem cells 15/2014

Äiti ja sikiö vaihtavat soluja

Voiko raskaana oleva saada sikiöltä kantasoluja? Entä voiko niistä olla tulevalle äidille hyötyä?

maanantai 22. syyskuuta 2014

Raskauden aikana äiti ja sikiö vaihtavat soluja keskenään istukan kautta.

Tutkimusten mukaan jopa 80 prosentilla äideistä, jotka ovat synnyttäneet poikalapsen, on elimistössään miehisen Y-kromosomin sisältäviä soluja, jotka ovat peräisin sikiöltä. Naisen veressä kiertää raskauden aikana lukuisia vieraita soluja, mutta immuunijärjestelmä onnistuu eliminoimaan niistä valtaosan nopeasti. Osa kuitenkin livahtaa immuunijärjestelmän seulan läpi, jolloin ne siirtyvät naisen elimistöön.

Soluja usealta sukupolvelta

Myös lapsi voi saada sikiöaikana äidiltään soluja ja myöhemmin välittää ne omille jälkeläisilleen. Kaikilla voi siis olla soluja useilta sukupolvilta. Ihmisillä tehdyillä tutkimuksilla ja rotilla suoritetuilla kokeilla on pystytty osoittamaan, että esimerkiksi äidin maksa, munuaiset ja kilpirauhanen voivat sisältää sikiöltä peräisin olevia soluja, jotka toimivat aivan kuin äidin omat solut.

Vaeltavia kantasoluja

Kantasolujen arvellaan vaeltavan istukan läpi äidin vaurioituneisiin elimiin. Kantasolut auttavat paranemisessa erikoistumalla niiksi solutyypeiksi, joilla vaurio voidaan korjata.

Luonnollista kantasoluhoitoa

Odottava äiti voi saada sikiöltä kantasoluja istukan kautta. Kantasolut kulkeutuvat äidin sisäelimiin, kuten maksaan tai munuaisiin, joissa ne voivat korjata kudosvaurioita. Äiti voi siten saada luonnollista kantasoluhoitoa sikiöltä.

Sikiön solut sairastuttavat

Joskus äidin immuunijärjestelmä käy vieraiden kantasolujen kimppuun. Jos tämä tapahtuu aivoissa, äiti voi sairastua MS-tautiin.

MS-taudissa hermosolujen eristekerros tuhoutuu.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: