Stamceller - Biopen

Kirurgi kynäilee luuta

Kantasolu: Kudosvaurio voidaan korjata kätevästi kynäruiskulla, jonka säiliössä on väriaineen sijasta kantasolumassaa.

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Uusi keksintö uudistaa luuta kirjoittamalla

Uusi australialainen keksintö auttaa uudistamaan luukudosta helposti kirjoittamalla.

Wollongongin yliopiston tutkijat ovat soveltaneet 3D-tulostustekniikkaa käteen sopivassa koossa.

He ovat kehittäneet kynää muistuttavan laitteen, BioPenin. Paljolti lääkeruiskulta näyttävän välineen toimintaperiaate on sinänsä melko yksinkertainen.

Kantasoluja hyytelössä

BioPenin säiliö täytetään kantasoluja sisältävällä hyytelöllä, joka valuu muoviputkea pitkin sen terään. Hyytelöimiseen käytetään levistä saatavaa kimmoisaa ainetta, alginaattia. Terä annostelee seosta luun korjattavaan kohtaan niin, että siihen tulee selvä kerros.

Kun ainetta on sopivasti, lääkäri kovettaa sen lampulla, joka säteilee ultraviolet tivaloa. Sitten jäädään vain odottamaan, että kantasolut alkavat muodostaa uutta luukudosta. Jos vaurio on syvä, hoitokertoja saatetaan tarvita enemmän kuin yksi.

Tekniikka, johon BioPen perustuu, on osoittautunut testeissä lupaavaksi. Kynän toimintaa ja turvallisuutta täytyy kuitenkin vielä selvittää potilaskokeilla, ennen kuin sille voidaan myöntää käyttölupa. Kehittäjien mukaan pitkän aikavälin tavoite on hoitaa BioPenillä myös lihas- ja jännevammoja.

Om BioPen

BioPen perustuu jo olemassa olevaan, melko yksinkertaiseen tekniikkaan. Kantasolujen käyttö vaatii kuitenkin perusidean edelleen kehittämistä ja testaamista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: