nb_u37 Royal baby

Kaikki voivat saada kuninkaallisen vauvan

Ison-Britannian kuningashuoneessa odotetaan perheenlisäystä. Tulevaisuudessa ei tarvita sinistä verta siihen, että perillinen muistuttaa prinssi Williamia tai Cambridgen herttuatarta Katea. Siihen riittää vain yksi ihosolu.

torstai 11. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Tulevaisuudessa Euroopan kuningashuoneiden pitää tiukentaa turvatoimiaan, sillä muuten kruunupäiden perimä voi helposti levitä kansan keskuuteen.

Kehittyneen geenitekniikan ansiosta tutkijat voivat nimittäin tuottaa muna- ja siittiösoluja tavallisista ihosoluista, joita voidaan "kerätä" varsin helposti luovuttajilta.

Nobelpalkittu menetelmän takana

Tekniikan tavoitteena ei kuitenkaan ole uuden tekojulkkissukupolven luominen, vaan lapsettomuudesta ja vaarallisista perinnöllisistä sairauksista kärsivien auttaminen.

Kokeiden taustalla on kantasolututkija Shinya Yamanaka, joka sai 2012 lääketieteen Nobelin palkinnon siitä, että hän selvitti, miten erilaistuneita soluja voidaan ohjelmoida uudelleen kantasoluiksi.

Hiirenpoikasia ihosoluista

Tähän mennessä menetelmää on kokeiltu vain hiirten ihosoluilla. Hiirten ihosoluista ei ainoastaan saatu aikaan sukusoluja, vaan sukusoluista kehittyi myös eläviä hiirenpoikasia, jotka voivat lisääntyä normaalisti.

Eettisesti hyväksyttyjä tilausvauvoja

Sen lisäksi, että kuka tahansa voi teoriassa saada lapsia julkkisten ja kuninkaallisten kanssa näiden tietämättä, uusi menetelmä mahdollistaa myös designvauvojen tuottamisen jo solutasolla. Toisin sanoen valittuja ominaisuuksia voidaan valita jo kauan ennen kuin puhutaan varsinaisesta elämästä.

Kun nykyisin halutaan tehdä vauvoja, joilla on tiettyjä ominaisuuksia, joudutaan tuhoamaan paljon alkioita, joilla on "vääränlainen" perimä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: