Jatkuva valkosipulin haju lamaannuttaa solut

Miksi itse valkosipulia syönyt henkilö ei haista, että toiset ovat syöneet valkosipulia?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Vaikka valkosipulin terveydelle hyödylliset vaikutukset on tunnettu vuosisatoja, sen erittäin voimakas tuoksu ja siihen liitetyt ennakkoluulot ovat rajoittaneet sen käyttöä ravintona. Valkosipulin tuoksu on yksi voimakkaimmista ja läpitunkevimmista hajuista. Valkosipulin haju tuntuu, vaikka yhdessä litrassa ilmaa olisi vain 0,0000004 milligrammaa valkosipulia. Jos itse syö valkosipulia, nenän ja aivojen hermosolut ikään kuin puutuvat, jolloin ei voi haistaa, miten paljon itse ja muut valkosipulin ystävät lemuavat. Hermosolujen turtuminen johtuu siitä, että niiden herkkyys heikkenee, kun sama ärsytys jatkuu riittävän pitkään. Tällöin hermosolut vähentävät lähettämiensä viestien määrää altistuksesta huolímatta. Samasta ilmiöstä on kyse myös siinä, että jalassa olevia kenkiä ei yleensä huomata, ennen kuin kenkään on joutunut kivi. Silloin sekä kenkä että kivi tuntuvat. Uusi altistus – kivi – siis herättää hermosolut. Jos syö säännöllisesti valkosipulia, ei ehkä itse huomaa sen hajua, mutta se ei tarkoita sitä, ettei siitä huolimatta haisisi valkosipulille. Valkosipulin nauttijan ympäristö saattaa olla piinallisen tietoinen asiasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: