nuoren veri

Nuoren veri on elämän eliksiiri

Tulevaisuudessa vanhuuden vaivojen estämiseksi tarvitaan ehkä vain hieman nuoren lajitoverin verta, elämän eliksiiriä. Uudessa hiiritutkimuksessa nuoren yksilön veri vahvisti vanhojen luustoa ja lihaksia huomattavasti.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016 teksti Gorm Palmgren ja Anne Lykke

Nuoren veri tekee vanhan terävämmäksi ja vahvemmaksi, todettiin tutkimuksessa, jossa vanhat hiiret saivat nuorten lajitovereidensa verta.

Veren kasvutekijät nuorentavat

Vanhuus ja heikkous johtuvat muun muassa siitä, että iän myötä veressä on entistä vähemmän niin kutsuttuja kasvutekijöitä eli viestiaineita, jotka verenkierron välityksellä ohjaavat kehon soluja.

Kasvutekijät takaavat muun muassa sen, että elimet toimivat optimaalisesti ja että aivot pysyvät terävinä.

Nyt tutkimuksessa on osoitettu, että nuoren yksilön veren monipuolisia ja aktiivisia kasvutekijöitä voidaan siirtää vanhemmille yksilöille.

Murtumat parantuvat nopeammin

Luuston vauriot paranevat vanhalla iällä huonosti, ja korjausaineena on usein kovaa luuta heikompi sidekudos.

Kokeissa vanhoille murtuman saaneille hiirille syntyi tuplasti luukudosta ja vain vähän sidekudosta, jos niillä oli nuorentavaa verta suonissaan.

Nuoren veri lisää lihasmassaa

Sydämen solut turpoavat vanhemmiten. Siksi sen ontelot muuttuvat ahtaammiksi. Siitä taas seuraa, että sydän pumppaa kerralla vähemmän verta suonistoon.

Nuoren hiiren veri pienentää vanhan hiiren sydänsoluja 35 prosenttia ja parantaa sydämen pumppaustehoa.

Yleensä lihaskunto heikkenee iän karttuessa muun muassa siksi, että uusia lihassyitä ei synny enää niin kuin nuorena.

Nuoren hiiren veri kaksinkertaistaa vanhan hiiren lihasmassan ja parantaa sen fyysistä kestävyyttä (pitkäaikaista voimantuottoa) peräti 62 prosenttia.

Veri terästi myös aivoja

Ikääntymisen muutoksiin kuuluu se, että aivosolujen välille syntyy aina vähemmän uusia yhteyksiä. Siksi muistaminen ja oppiminen vaikeutuvat.

Nuoren hiiren veri todistettavasti piristää vanhan hiiren aivoja. Se ilmenee muun muassa 50 prosenttia parempana kykynä tunnistaa hajuja.

Veri paljastaa sairauksia ja kertoo tulevaisuudestasi

Veri ei ainoastaan nuorenna, vaan siitä voidaan ennustaa myös tuleva terveydentila. Lue lisää siitä, miten sairaudet ja veriryhmät liittyvät toisiinsa suuresta veriteemasta:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: