healthy mice

Kestävyysharjoittelu säilyttää elinvoimaa

Hiirillä tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että kestävyysharjoittelusta hyötyvät erityisesti perimänsä vuoksi normaalia nopeammin vanhenevat hiiret.

maanantai 21. marraskuuta 2011

Uudessa tutkimuksessa selvisi, että juoksuharjoittelu voi ehkäistä mitokondrion dna:n mutaatiosta johtuvaa nopeaa vanhenemista.

Mitokondriot ovat soluhengityksestä huolehtivia soluelimiä, ”voimaloita”, joissa hapen myötävaikutuksella eri ravintoaineista syntyy runsasenergiaista yhdistettä adenosiinit-rifosfaattia eli ATP:tä. Mitokondrioilla on omia perintötekijöitä, joissa esiintyvien haitallisten mutaatioiden tiedetään muun muassa altistavan ennenaikaiselle vanhenemiselle ja kuolemalle. Kanadalaisessa McMasterin yliopistossa selvitettiin, auttaako kestävyysharjoittelu säilyttämään elinvoiman ja nuorekkuuden kuten on oletettu.

Kokeissa käytettiin hiiriä, joiden elimistö rappeutui normaalia nopeammin mitokondrion dna:n mutaatioiden takia. Laboratorioeläimet pantiin juoksemaan kolme kertaa viikossa 45 minuuttia sen jälkeen, kun niiden syntymästä oli kulunut kolme kuukautta.

Kun hiiret olivat tulleet kahdeksan kuukauden ikään, ne olivat yhtä terveitä ja virkeitä kuin vertailuryhmän tavalliset lajitoverit. Yksikään koe-eläimistä ei ollut kuollut ennenaikaisesti. Liikunnalla näyttää siis olevan mahdollista kompensoida huonoa perimää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: