onnellisuus

Onnellisuus piilee hyvissä geeneissä

Onnellisuus asuu Pohjoismaissa. Ne kansat, jotka muistuttavat geneettisesti erittäin onnellisia tanskalaisia, ovat osoittautuneet tyytyväisemmiksi elämäänsä kuin muut.

perjantai 10. heinäkuuta 2015 teksti Gorm Palmgren

Pohjoismaalaiset kuuluvat maailman onnellisimpiin ihmisiin. Onnellisuustilastoissa Tanska on kolmannella tilalla, Norja on numero neljä, Suomi kuudes ja ruotsalaisetkin ovat sijoittuneet kahdeksannelle tilalle.

Kansainväliset tutkijat ovat julkaiseet maailman onnellisuustilastoja käsittelevän World Happiness Report 2015 -raportin tulokset. Raportissa kartoitettiin maailman 206 maasta 158:n tilanne. Kartoitettujen maiden asukkaat käsittävät 99 prosenttia maapallon väestöstä.

Onnellisuus johtuu tanskalaistyyppisistä geeneistä

Tutkijat kävivät läpi useiden maiden väestön perimän selvittääkseen heidän sukulaisuussuhteensa onnellisuustilastoissa korkealla oleviin tanskalaisiin. Sukulaisuussuhdetta verrattiin siihen, kuinka onnelliseksi ihmiset tunsivat itsensä tutkituissa maissa.

Tulos oli selkeä: Mitä enemmän väestön perimä muistutti tyypillisten tanskalaisten perimää, sitä paremmin väestö viihtyi. Yhteys päti myös käänteisesti: mitä suurempi ero maan väestön ja tanskalaisten perimän välillä oli, sitä enemmän ihmisten piti kamppailla tehdäkseen arjesta mielekästä.

Tanskalaissiirtolaisilla oli onnellisuus tuomisinaan Yhdysvaltoihin

Tutkimus paljasti lisäksi, että Yhdysvalloissa, joka on onnellisimpien maiden listalla numero 15, onnellisimpia ovat juuri ne, joilla on tanskalaiset juuret.

Hyvät geenit – ja onnellisuus – muuttivat tanskalaissiirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin.

Geneettisesti onnellisuutta selittää todennäköisesti useiden geenien yhteispeli. Kukin niistä auttaa tekemään ihmisen hieman onnellisemmaksi.

Hyvien geenien lisäksi pohjoismaisista tekevät onnellisia läheiset ystävät, hyvä terveys ja menestyminen työelämässä.

15 maailman onnellisinta kansakuntaa:

 1. Sveitsi

 2. Islanti

 3. Tanska

 4. Norja

 5. Kanada

 6. Suomi

 7. Alankomaat

 8. Ruotsi

 9. Uusi-Seelanti

 10. Australia

 11. Israel

 12. Costa Rica

 13. Itävalta

 14. Meksiko

 15. Yhdysvallat

Onnellisuus karttuu useilla tavoilla

Raha, oliiviöljy, anteliaisuus ja valoisa mieli auttavat olemaan onnellisempia. Tutustu onnellisuuden moninaisiin syihin artikkelissammel:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: