mutaatio suomalaisten perimä rähinä

Mutaatio saa tunteet kuohahtamaan

100 000 suomalaisella on perimässään mutaatio, joka tekee heistä humalassa äkkipikaisia ja väkivaltaisia sekä seksuaalisesti impulsiivisia. Pienikin määrä alkoholia voi saada nämä ”mutantit” menettämään itsehillintänsä.

torstai 3. joulukuuta 2015 teksti Mikkel Skovbo

Nyt on selvää, miksi suomalainen tarttuu helposti puukkoon tai harrastaa holtittomasti seksiä pikkujouluissa. Hän ei ole päästään vialla, hänellä on vain perimässään mutaatio.

Helsingin yliopiston tutkimus tutkimus osoittaa, että peräti 2,2 prosentilla Suomen väestöstä eli noin 100 000 ihmisellä on perimässään mutaatio HTR2B-geenissä.

Mutaatio saa ihmisen noudattamaan herkästi mielijohteitaan. Erityisen voimakkaasti sen vaikutus tulee esiin, kun perjantaipullo on avattu tai pikkujouluglögit kumottu.

Mutaatio johtaa myös impulsiiviseen seksiin

Tutkimusta johtaneen psykiatrian erikoislääkärin Roope Tikkasen mukaan geenimutaatio selittää rattijuopumuksen kaltaiset ylilyönnit sitä kantavien käytöksessä. Mutaation vaikutus ei rajoitu kuitenkaan vain siihen:

“Alkoholi lietsoo mutaation kantajat esimerkiksi impulsiiviseen seksuaaliseen käyttäytymiseen – ja joissakin tapauksissa väkivaltaan. Siksi ei ole kaukaa haettua yhdistää mutaatio siihen, että monet suomalaiset tarttuvat tavallista helpommin puukkoon”, selittää Roope Tikkanen Politiken-lehdelle.

Kännisekoilut voivat selittyä etenkin suomalaisilla esiintyvällä mutaatiolla.

Geenimutaatio tekee kantajistaan impulsiivisempia selvin päinkin, mutta mutaation vaikutus voimistuu selvästi muutaman alkoholiannoksen nauttimisen jälkeen. Vaikutusmekanismi on vielä epäselvä.

Mutaatio vaikuttaa ehkä välittäjäaineisiin

On myös epäselvää, miten geenimutaatio tarkalleen vaikuttaa aivoihin. Toistaiseksi suomalaistutkijat ovat onnistuneet osoittamaan vain yhteyden mutaation ja holtittoman käyttäytymisen välillä, mutta monet arvelevat, että mutaatio ehkäisee yhden aivojen välittäjäaineen, serotoniinin, tuotantoa.

Serotoniinilla on ratkaiseva merkitys ihmisen arvostelukyvylle ja itsehillinnälle. Alentunut tuotanto voi luultavasti olla yhteydessä impulsiivisuuden kasvuun ja estojen heikkenemiseen.

Mutaatio esiintyy vain suomalaisilla

Erikoinen mutaatio on löydetty vain suomalaistaustaisilta ihmisiltä. Tämä johtuu ilmeisesti Suomen historiallisesta eristäytyneisyydestä, jonka vuoksi suomalaisten perimään ei ole jatkuvasti sekoittunut uutta ainesta.

Roope Tikkasen mukaan HTR2B-geenissä ei ole havaittu muutoksia latinalaisamerikkalaisilla, brittiläisillä eikä muilla pohjoismaalaisilla. Impulsiivisen seksin, väkivaltaisuuden ja geenimutaation yhdistelmä vaikuttaa siten perisuomalaiselta piirteeltä.

Mutaatiot, joista on hyötyä

Kaikki mutaatiot eivät ole pahasta, vaan jotkin niistä voivat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja tai suojata aidsilta. Tutustu hyödyllisiin mutaatioihin artikkelissa:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: